Ősszel tovább drágultak a lakások

2015.11.02. 10:53

Csak az uniós csatlakozás után volt utoljára akkora szintű emelkedés a budapesti ingatlanpiacon, mint idén. A GKI Digital és a Jófogás országos iparági elemzése szerint az év eleji árrobbanás nagyjából csak Budapestre igaz, itt viszont az ingatlanok drágulása ősszel sem állt meg.

A főváros és vidék közötti árolló az év eleje óta fokozatosan egyre szélesebbre nyílik. Budapesten az erősödő kereslet hajtja felfelé az árakat, a növekvő árszínvonal pedig lassan ugyan, de előbb- utóbb visszahat a keresletre. Vagyis az áremelkedés a fizetőképes kereslet csökkenéséhez vezet, így hamarosan egy kisebb mértékű árkorrekcióra lehet számítani.

Ez várhatóan még idén megtörténik, de hogy mekkora mértékű lesz és milyen tartós, azt nehéz megjósolni. Budapesten egyébként a legtöbben továbbra is a kisebb, maximum 50 négyzetméteres lakásokat nézik, a legnagyobb áremelkedés így ebben a kategóriában figyelhető meg.

A januári egyszeri megugrás után az új házak átlagára tovább tudott emelkedni, a használt és új lakásoké is egy korrekciót követően ugyan, de szintén tovább emelkedett, míg a használt házaké a februári visszaesés után augusztusig alig változott.

hasznaltingatlan