Az EU sem engedi, hogy rezsit csökkentsünk a nukleáris milliárdokból

2015.11.03. 07:00

Uniós szabályokba is ütközhet, ha a nukleáris alapból finanszírozzák a rezsicsökkentést, derül ki a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) Indexnek küldött válaszából.

A nonprofit állami céget azután kérdeztük meg, miután egy a Miniszterelnökségen készült vitaanyagból megtudtuk, a tárcánál komolyan fontolgatják, hogy a paksi nukleáris hulladék elszállítására, tárolására szánt pénzből inkább a lakossági áram árát csökkentenék 2017-ben.

Nem véletlenül gyűjtik a pénzt

Kérdésünkre a hulladékokat kezelő cég közölte, az elkülönített állami pénzalap a radioaktív hulladék végleges elhelyezésének, a kiégett üzemanyag átmeneti tárolásának, illetve az erőmű leszerelésével összefüggő feladatok finanszírozását biztosítja.

A feladatokat és az ahhoz szükséges költségeket az RHK által évente aktualizált, a fejlesztési miniszter által jóváhagyott, közép- és hosszú távú terv foglalja össze. Ennek fedezetére a Paksi Atomerőműnek az üzemideje végéig évente egyenletesen elosztva befizetést kell teljesítenie az Alapba. A befizetési kötelezettséget a nettó jelenérték számítás módszerével végzik, a későbbi tennivalókra az alap állományából, és annak hozamaiból lesz pénz.

Azt írták, hogy a Paksi Atomerőmű éves befizetése egyrészt biztosítják az Atomtörvényben meghatározott feladatok végrehajtását másrészt az adott évben el nem költött összeg halmozódik, így nyújtva fedezetet a Paksi Atomerőmű leállítása utáni tevékenységekre.

A szennyező fizet

"Így teljesül az az alapelv, hogy az a generáció fizeti meg a radioaktív hulladék elhelyezés költségét, amely az atomerőműben termelt villamos-energiát használta" - írta az RHK. Hogy így kell eljárni, az nem csak saját vállalás, hanem uniós irányelv is előírja, amit átültettünk a magyar jogrendbe, végrehajtása pedig minden tagállam számára kötelező.

Eszerint a "tagállamoknak megfelelő finanszírozási rendszert kell kialakítaniuk, amely biztosítja, hogy azoknak a szervezeteknek kell állniuk a radioaktív hulladék és kiégett üzemanyag kezelésével kapcsolatos költségeket, amelyeknél azok keletkeztek."

Ezt a nemzetközi gyakorlatban a „szennyező fizet elv”-nek nevezik. A finanszírozási rendszernek olyannak kell lennie, hogy a radioaktív hulladék és kiégett üzemanyag kezelésére irányuló program végrehajtásához a feladatok felmerülésekor rendelkezésre kell állniuk a pénzügyi forrásoknak.

Még nem tárgyalták

A Miniszterelnökség korábban elismerte, hogy az általunk ismertetett vitairat Németh Lászlóné államtitkárságán készült és nem tagadták azt sem, hogy felmerült ötletként a paksi erőmű befizetéseinek leállítása, hogy így csökkentsék az áram árát. Mindössze azt hangsúlyozták, hogy ez valóban egy vitaanyag, amit a kormány egyelőre nem tárgyalt és amelyről döntés nem született.

Annyi azonban már most biztosan látszik, hogy az ötletnek sok ellenzője van, és nem csak a zöld szervezetek, vagy az ellenzéki pártok körében, hanem még a Fideszen belül is. Sőt még a nukleáris alapot felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lapunknak adott válasza is inkább a kételyeket erősíti. A nukleáris alap júniusi egyenlege 252 milliárd forint volt.