Egyre kevesebb lesz a nyugdíj

2015.11.03. 14:06 Módosítva: 2015.11.03. 15:43

A jelenlegi 132 ezer forintos induló átlagnyugdíj az utolsó fizetés 83 százaléka, 2050-re ez az arány a helyettesítési ráta 65 százalékra, míg az átlagnyugdíj jelenértéken számolva 104 ezer forintra csökken, mivel egy keresőre egyre több nyugdíjas jut a jövőben - mondta Sztanó Imre, az NN Biztosító értékesítési és disztribúciós ügyvezető igazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A biztosító a csökkenést az uniós-, valamint a nyugdíj kerekasztal demográfiai előrejelzése szerint számította ki, úgy hogy a nyugdíjjárulék mértékét, és a fizetések reálértékét változatlannak feltételezték - válaszolta az ügyvezető igazgató az MTI kérdésére. 

Az EU adatai szerint - uniós átlagban - 4 aktív keresőre jut egy nyugdíjas ma, de az uniós előrejelzés szerint 2060-ra már 2 aktív korúra jut egy nyugdíjas - erről Cornelia  Coman, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója beszélt a tájékoztatón. Amennyiben valaki a jelenlegi állami nyugdíj biztosította szintet magán megtakarítással szeretné fenntartani, akkor

  • 30 éves korától havi 9700 forintot kell megtakarítania.
  • Ha 40 évesen kezd takarékoskodni, havi 20 ezer,
  • míg 50 éves indulással már havi 48 ezer forint a megtakarítandó összeg

- ismertette a tanulmány eredményeit Sztanó Imre. Mináry Borbála, a Központi Statisztikai Hivatal fogyasztói árak osztályvezetője arról beszélt, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosárban az élelmiszer a jövedelem 25 százalékát igényli, míg az aktív korúaknál az arány 23 százalék. Ruházkodásra az aktívak 4, míg a nyugdíjasok 2 százalékot költenek.

Legnagyobb az eltérés az aktívak és a nyugdíjasok között a gyógyszerre és az egészségügyi szolgáltatásra fordított kiadásban van, a nyugdíjasoknál ez 5,8 százalék, az aktívak korúaknál 1,8 százalék. Egészségügyi szolgáltatásra költik a jövedelmük 4,4 százalékát a nyugdíjasok, míg az aktívaknál ez az arány csak 2 százalék.