Földet venne? Legyen paraszt!

DEBRE20141203002
2015.11.04. 01:05
Földet kell adni a gazdáknak, mert a gazdáknál van a legjobb helyen a föld - ez a kormányzati válasz arra, hogy miért adják el az állam szántóit novembertől. Na de mitől lesz gazda a gazda? Magyarország egyik legnépszerűbb tanfolyamával 3 hónap alatt földművelő lehet bárki, gyakorlatilag ingyen!

Szeretnél földet vásárolni, de a kérelmedet elutasítják? Szeretnél valamilyen agrártámogatást kapni, de soha nem sikerül? Akkor szerezz egy olyan szakmát, amivel a mezőgazdaságban tudsz majd dolgozni. 

- ezzel reklámozza magát az egyik legnagyobb olyan oktatási központ, ahol meg lehet szerezni az egyik tuti belépőt az állami földlicitre: az aranykalászos gazda képesítést. A hirdetés tökéletesen össze is foglalja a jelentkezők motivációját, és azt is magyarázza, hogy miért lett ez az OKJ-s képzés olyan népszerű az elmúlt pár évben. De mi is ez a képzés és miért állnak sorba ezrek százezrekért, hogy elvégezhessék?

A kormány 2013-ban fogadta el az új földforgalmi törvényt, ami újraszabályozta azt, hogy ki és hogyan vehet földet Magyarországon. Ebben többek között az szerepel, hogy egy hektárnál nagyobb földterület csak az vehet, aki hivatalosan, is földműves. Ehhez pedig az kell, hogy az ember 

  • vagy már legalább három éve a saját nevében és saját kockázatára mező/erdőgazdaságból éljen, vagyis egyéni vállalkozóként ezzel foglalkozzon, 
  • vagy legalább 25 százalékos tulajdonosa legyen egy mező/erdőgazdálkodó cégnek, 
  • megfelelő képesítést szerez

Ez úgy tűnik, hogy elég jól körbelövi azt, hogy ki lehet valóban földműves, hiszen valaki vagy már csinálja, vagy papírja van róla, hogy ért hozzá. A megfelelő végzettség nem agrármérnöki diplomát vagy egy mezőgazdasági szakközépiskolát jelent, elég egy pár hónap alatt elvégezhető alapszintű tanfolyam is. 

Ez nem egy új dolog, sőt, a pátoszos név nem valami modern agrármarketing fogás, már legalább az 1940-as évek óta aranykalászosnak tanulnak a magyar gazdajelöltek. Az ezredforduló után igazán népszerű viszont az előbb említett új földforgalmi törvény elfogadása után lett.

Csak 2013-ban közel 5500-an jelentkeztek ilyen kurzusra, többen, mint az előtte lévő három évben összesen,

aztán a következő évben majdnem kétszer annyian, mint 2013-ban. Idén már megint 5000 vizsgázott fölött tartunk, de még tartanak a tanfolyamok, sőt, most akciósak is (erről majd még többet később). 

 

Ellenzéki agrárpolitikusok, mint például Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő szerint ennek a kurzusnak köszönhető főleg, hogy egy év alatt 36 ezerről 130 ezerre nőtt a bejegyzett földművesek száma, vagyis azoké, akik indulhatnak a most eladásra szánt állami földekért.

Ezt az egész növekedést azért túlzás mind az aranykalászosokra kenni. Lehet abban is valami, amit a fideszes Font Sándor mondott a parlamentben, hogy igazából csak mostanában eszméltek rá a gazdák, hogy regisztráltatniuk kell magukat a földhivatalban. Az viszont biztos, hogy ez a képzés mindenkinek jó üzlet, és nagyon is pörög.

Mindenkiből lehet gazda!

Az Aranykalászos gazda OKJ-s képzésre bárki jelentkezhet, aki elvégezte az általános iskolát, van jogosítványa és üzemorvosi igazolása. A tanfolyamot oktatási központok, ilyenekre szakosodott cégek szervezik, akik viszont leginkább csak a dolog adminisztrációjával foglalkoznak, és leszerződnek tangazdaságokkal, mezőgazdasági szakközepekkel, hasonlókkal. Itt végzik el a diákok, az ottani tanárok vezetésével.  

Hogy pontosan hány ilyen tanfolyam és szervező van, arról a Földművelési Minisztérium elvileg nem is tud - legalábbis ezt válaszolta egy erre vonatkozó parlamenti kérdésre Fazekas Sándor - mint ahogy arról sem, hogy hányan végzik el ezt a kurzust. De azért utána lehet nézni: a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal adatai szerint 2015-ben 9 cég szervez ilyen képzést, de ahogy láttuk, egy-egy cég egyszerre több városban, akár négy-öt helyen is visz kurzusokat. Sőt, egy helyen többet is visznek egyszerre, legalábbis egy korábbi résztvevőtől hallottunk olyat, hogy az egyik csoportot úgy kellett kizavarni az istállóból, hogy jöhessen a következő megtanulni az állattartás fortélyait. 

Az egyik képző központ honlapja szerint a tanfolyam hossza lehet egy év, de lehet három hónap is 

attól függően, hogy ki mennyire felkészült és mennyi idő alatt teljesíti a kötelező óraszámot. Ez 480-720 óra. Egy másik képzési központnál 5-6 hónapig tart a tanfolyam. Van olyan képzés, ahol minden hét végén vannak kurzusok, amikre be kell járni a közeli szakközépiskolába vagy más, megfelelő helyre, máshol azt írják, hogy az emberek otthon tanulnak az elküldött tananyagból, és aztán néha elmennek konzultációra. Sőt, az egyik oktatási cég most "SOS kurzust" is hirdet, november végi vizsgával, pont időben a december végéig tartó állami földlicitekre.  A tanfolyam elvileg 30 százalékban elméleti és 70 százalékban gyakorlati képzés.

A kurzus 200-250 ezer forintba kerül, bár most sok helyen akciósan, 190 ezer forintért lehet jelentkezni, részletfizetéssel.

A diákoknak viszont ez majdnem mindegy, ugyanis az agrárképzés árát EU-s pénzből visszafizeti az állam,

úgyhogy a diáknak legfeljebb 10 százalék önerőbe, úgy 20 ezer forintba kerül az egész. Elég sok a bürokratikus macera azzal, ha vissza akarja a gazda kapni a pénzét, de nem lehetetlen, így pedig tényleg mindenkinek megéri, akár városi álmodozó, aki inkább falusi sajtkészítő akar lenni, akár a papa agrárcégét továbbvinni akaró fiatal gazda, vagy valaki, aki csak szeretne egy kis termőföldet venni.

A kurzus igazi vonzereje eddig nem is annyira a földvásárlás volt, hanem a szintén csak földműveseknek megpályázható támogatások, fiatal gazda pályázatok, hasonlók. Persze az más kérdés, hogy valakiből tényleg földműves lesz-e attól, hogy elvégzi ezt a tanfolyamot. 

Szóbeli kitrágyázásból, aztán tolatunk a traktorral

De mit tanulnak az emberek? Az öt modul, amiből vizsgázni kell,  az állattartás (szóbeli), növénytermesztés (szóbeli), kertészeti alapok (szóbeli), mezőgazdasági géptan (gyakorlati), agrárkereskedelem, vállalkozás és ügyvitel (írásbeli).  A vizsgán pedig olyan tételeket kell kifejteni, mint például

  • Ismertesse a szaporodás alapfogalmait! Mutassa be az ivarzás jeleit, fajonkénti elnevezéseit, ciklusait! vagy
  • Ismertesse az istállótrágya, almostrágya és hígtrágya fogalmát!
  • de olyan feladat is van, hogy: jellemezze a mezőgazdaság területén előforduló leggyakoribb társas vállalkozásokat!

A modulok lezárása után van egy komplex vizsga, ahol szóbeli és gyakorlati feladatok is vannak, az ember például húzhat legeltetést, talajtípus felismerést és ültetőgödör kiásást, meg még egy csomó hasonló dolgot. 

A tananyag elég nagy, a tudás, amit bele kell verni az ember fejébe, nagyon széles körű, nem is beszélve a gyakorlati dolgokról. Éppen ezért maga a tanfolyam és a vizsga nem is nagyon könnyű, az egyik aranykalászos gazda, akivel beszélgettünk, azt mondta, hogy nagyon sokat kellett puskáznia, hogy sikerüljön a vizsga. Ennek ellenére meghúzni elég kevés embert szoktak, sőt, ahogy az egyik, a képzéssel foglalkozó netes fórumon írták:

az is át szokott menni, aki látott már életében traktort.

Nem feltétlenül arról van szó, hogy az emberek, vagy az oktatási központok, vagy a vizsgáztatók csalnának, csak segítenek, hogy mindenki átmenjen. Nem mondják meg, hogy mi lesz a vizsgán, de azért előfordult már olyan, hogy lehet tudni előre, melyik lesz az az 5 gyomnövény, amit föl kell tudni ismerni. A gyakorlati feladatokat sem viszik túlzásba, mert bár mindenkinek kell egy kört menni a traktorral, meg rá kell tudni tolatni az ekére, de ettől az ember nem biztos, hogy megtanul traktorral szántani.

Pont ez az egész kurzusnak a problémája. Attól, hogy ezt elvégzi az ember, még nem lesz földművelő, csak lesz róla egy papírja, a tényleges tudást nem a pár hónapos vagy fél éves tanfolyamon, hanem a földeken lehet megszerezni. Viszont ezt a tanfolyamot pont azok csinálják, akiknek a papír kell, éppen ezért nagyon olajozottan működik a rendszer, mert mindenki abban érdekelt, hogy minél többen elvégezzék a tanfolyamot. 

Ki az igazi gazda?

Szóval egy három fél éves-három hónapos tanfolyammal mindenki földműves lehet, még csak pénzbe sem kerül igazán, mert a képzést az EU boldogan kifizeti. Ezek után már csak pénz kell, meg az, hogy az ember 20 kilométerre lakjon egy állami földdarabtól, és mehetünk is november 16-tól induló földliciteken. Ehhez viszont nagyon kedvező,  1,95 százalékos  kamatozású hiteleket lehet majd fölvenni a Magyar Fejlesztési Banktól, egyszerűsített hitelbírálattal, 10-20 százalék önerővel. 

Ez mind azt jelenti, hogy a kitétel, hogy csak földművesek vehetnek majd állami földet, nem korlátozza le a vásárlók körét azokra, akik tényleg földet művelnek.

Persze már talán késő elkezdeni egy aranykalászos tanfolyamot annak, akinek most jött meg a kedve a földvásárláshoz, de aki időben vette a lapot vagy értesült arról, hogy lesz sok eladó föld, azok lassan már le is teszik a vizsgát, vagy még beugorhatnak egy SOS tanfolyamra.  • Hírek
  • Hitelkártya