Kevesebb lakás épül

2015.11.04. 09:49

Országosan majdnem 10 százalékkal csökkent a megépített lakások száma tavalyhoz képest. Ezen belül is nagy a különbség, Budapesten 21 százalékkal csökkent a számuk, a megyei jogú városokban viszont 15 százalékkal nőtt, írta a KSH.

Ez nagyjából 500-zal kevesebb megépített és használatba vett lakást jelent, mint tavaly ebben a negyedévben. Erre jön még rá, hogy kétszázzal több lakás is szűnt meg, főleg a kisebb vidéki városokban. Csökkent a használatba vet lakások alapterülete is 2 négyzetméterrel, így 100 négyzetméteres volt egy átlagos új lakás alapterülete.

lakasepites

Nagyjából fele-fele arányban épülnek kereskedelmi- és lakóingatlanok, a családi házak és többlakásos házak száma csökken, a lakóparkoké közben nőtt. Saját lakásnak is nagyjából az tulajdonosok fele épít, eladásra 43 százalék. Egyébként vállalkozások építették már az ingatlanok 41 százalékát, különösen Budapesten, ahol ez az arány 67-ről 70 százalékra emelkedett.

A kiadott új engedélyek alapján 26 százalékkal több, összesen 4816 lakóépület építését tervezik. A nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 14 százalékkal csökkent, ez 3329 darab tervezett raktárat, irodát, és egybet jelent.