Kína átveheti a világpiac feletti uralmat Amerikától

2015.11.06. 10:23

Rövid időn belül a kínai bankok átvehetik a világpiac feletti uralmat az amerikaiaktól - írja a CNBC alapján a Portfolo.hu Most még négy olyan óriásbank van Amerikában, amelyik 1000 milliárd dollárnál is nagyobb vagyont forgat, de miközben  a kínai bankok folyamatosan terjeszkednek, az amerikai bankok csökkentik méretüket.

2004-ben a négy amerikai óriásbanknak, a JP Morgan Chase-nek, a Bank of Americának, a Citigroupnak és a Wells Fargónak 4200 milliárd dollár értékű teljes eszközállománya volt. A legnagyobb négy kínai banknak, az Industrial and Commercial Bank of Chinának, a China Construction Banknak az Agricultural Bank of Chinának és a Bank of Chinának 2100 milliárd dollárnyi.

2015 második negyedévére a számok drámai fordulatot vettek: az amerikai bankoknak 8100 milliárd dollárnyi eszközállományuk van, a kínai bankoknak 11800 milliárd dollár. Az erőviszonyok még inkább eltolódni látszanak, ha az intézmények nyereségét vizsgáljuk. 2004-ben az amerikai nagybankok 42,7 milliárd dollár profitot tettek zsebre, míg a kínaiaknak 12,6 milliárdot.

Ha 2015 harmadik negyedévében hasonlítjuk össze ugyanezt, radikális változást tapasztalunk: az amerikai pénzintézetek 86,4 milliárd dollár nettó nyereséget értek el, a kínai bankok 141,2 milliárdot. Az Industrial and Commercial Bank of China több nyereséget ért el az idei év harmadik negyedévében, mint a JP Morgan Chase és a Wells Fargo együtt.

A kínai bankok pénzelik Kína térnyerését többek közt Latin-Amerikába és Afrikába is. Emellett a kínai óriásvállalatok a világ legtöbb országában leányvállalatokat indítanak.