Pozitívra javult Magyarország minősítése

2015.11.06. 23:01 Módosítva: 2015.11.07. 07:37

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a Ba1 szintű magyar államadós-osztályzat kilátását pénteken a Moody's Investors Service. A magyar szuverén osztályzati kilátás így már két hitelminősítőnél pozitív, a Fitch Ratings ugyanis szintén pozitív kilátással tartja érvényben a magyar államadós-besorolást.

    

Gazdasági elemzők nem vártak arra, hogy a Moody's most kirakjon minket a bóvliból, inkább arra számítottak, hogy a felminősítésre utaló pozitívra javítják az eddigi stabil adósbesorolásunkat – ez be is jött. A héten írtuk meg, hogy egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings  a legfrisebb elemzése alapján a felminősítésre utaló pozitívra javíthatja Magyarország és Portugália eddigi stabil kilátását.

A magyar kormány már hosszú évek óta, az elemzők pedig az idei év elejétől azt várják, hogy a három nagy nemzetközi hitelminősítő hamarosan újra a befektetésre ajánlott sávba minősítse az országot (a témában készült cikkünket itt olvashatja). A cégek még 2011 végén vágták bóvliba Magyarországot, amikor az unortodox gazdaságpolitika a virágkorát élte, és majdnem meg kellett állapodni a Nemzetközi Valutaalappal egy hitelcsomagról.  

Nem is bóvli a bóvli

A bóvli kifejezés egyébként nem egészen pontos: aki ilyen ország állampapírjait veszi meg, az nem valamiféle vacak befektetésbe teszi a pénzét. Legalábbis nem mindenképpen, amit a mi példánk is bizonyít, hiszen megbízható adósként mindig fizettünk. Inkább arról van szó, hogy aki bóvli kötvényt vásárol, az sok más alternatívánál nagyobb kockázatot vállal. Persze a nagyobb hozamért cserébe. És pontosan ez a hozam az, ami fáj: az adós szemszögéből nézve ugyanis ez kamatterhet jelent, amit a háztartások és vállalatok kell kitermeljenek minden egyes évben.

A bóvlinak elvileg ára van: a leminősítés megdrágítja az ország tartozásainak a finanszírozását (bővebben a keretesben) és a sok kiáramló megtakarítás gyengíti a helyi devizát. Ez pedig tovább gyűrűzik, a vállalatok és a háztartások kockázataiban is megjelenik, emiatt ők is csak magasabb kamat mellett adósodhatnak el.   

A helyzet most viszont az, hogy a 2011-ben induló leminősítési hullám negatív hatásai mostanra jórészt eltűntek. A kedvező nemzetközi gazdasági környezet, és a magyar gazdaság mutatói is támogatták (3,6 százalékos GDP-növekedés 2014-benenyhén csökkenő államadósságstabil árak, a devizahitelek eltűnése és a hosszabb ideje tartó kiszámítható költségvetési szigor, összefoglaló a javulásokról itt), hogy az állam mostanság a bóvli besorolás ellenére minden korábbinál olcsóbban kap kölcsönöket.   

A Moody's korábbi elemzéséből az derül ki, hogy akkor javasolnák befektetésre a magyar állampapírokat, ha kiszámíthatóbbá válna a gazdaságpolitika, ami támogatja a növekedést, illetve, ha az államadósság határozottan csökkenne. A gazdaságpolitika kiszámíthatóságához hozzátartozik az, hogy a bankadó tényleg a költségvetésben elfogadottaknak megfelelően fog-e csökkenni.

A felminősítésben érdekes vonal, hogy a piac már most közel olyan árakat kínál a magyar állampapírokért, mint a befektetésre ajánlott országok állampapírjaiért. A befektetésre ajánlott minősítés igazából azért jönne jól az országnak, mert a nagy intézményi befektetők sokszor ilyesmihez is kötik, hogy egyáltalán vehetnek-e adott államkötvényből az ügyfeleik pénzén.

NGM: A felminősítés előszobája

A felminősítés előszobájának értékelte a nemzetgazdasági tárca (NGM) azt, hogy stabilról pozitívra javította Magyarország hitelminősítési kilátását a Moody's nemzetközi hitelminősítő.

A minisztérium szombat reggeli, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Mody's lépése is bizonyítja, hogy a magyar reformok működnek. Ezt mutatja az is, hogy Magyarország országkockázati mutatója, az ötéves CDS-felár a pénzügyi válság kitörését megelőző szintekre csökkent, a kötvényhozamok pedig már egy ideje magasabb hitelminősítési kategóriában lévő országot idéznek.

Felidézték, hogy a három irányadó intézet közül már kettő, a Fitch és a Moody's tart érvényben felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást Magyarországra.