Újabb megszorítások Görögországban

2015.11.06. 11:30

A görög parlament újabb megszorító csomagot hagyott jóvá péntekre virradó éjszaka, írja az MTI. Az intézkedéseket, melyek legfontosabb részei a görög gazdálkodókra vonatkoznak, kétnapos vita után fogadták el.

Az egyik leghúsbavágóbb intézkedés, hogy a megszűnik a dízelolaj kedvezményes adója a termelők számára, és ezután tonnánként 66 euró helyett nekik is tonnánként 200 euró adót kell fizetniük a gépekben felhasznált üzemanyag után. A gazdálkodók szövetségei a hírre tiltakozó megmozdulásokat hirdettek meg.

Az Európai Unió és az Európai Központi Bank nyáron 86 milliárd eurós mentőcsomagot hagyott jóvá a csőd fenyegette Görögország számára. Az első, 13 milliárd eurós részletet már augusztusban folyósították, de a következő 2 milliárdot csak akkor szabadítják fel, ha az ellenőrök szerint Athén megfelelő ütemben teljesíti a vállalt feltételeket. Így Görögországnak decemberben ismét meg kell reformálnia a nyugdíjrendszert, és az év végéig fel kell tőkésítenie a bankokat.

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétett őszi prognózisa szerint a görög gazdaság a tavalyi 0,7 százalékos növekedés után visszasüllyed a recesszióba, és a hazai össztermék az idén 1,4 százalékkal, jövőre pedig 1,3 százalékkal zsugorodik. A bizottság májusban még 0,5 százalékos növekedést prognosztizált erre az évre.