Jolán
2 °C
4 °C

250 ezer forint lehet az alapjövedelem Finnországban

2015.11.08. 11:56

A finn kormány nemsokára beterjeszti a parlament elé az alapjövedelem bevezetéséről szóló törvényjavaslatot. Az Európa-szerte slágertéma juttatás, mely hosszabb távon kiváltja az összes többi szociális támogatást, a tervek szerint havi 800 euró lehet – írja a Napi.hu.

Ezzel Finnország lehet a világon az első olyan ország, amely bevezeti a minden lakosnak járó állampolgári alapjövedelmet. Az előkészítéssel a társadalombiztosítási hivatalt (KELA) bízták meg, amely a múlt héten jelezte, hogy havonta átlag 800 eurós (azaz 250 ezer forintos) adómentes jövedelemre tesz javaslatot.

A bevezetés első szakaszában csak 550 euró (173 ezer forint) járna a finneknek és megmaradna néhány szociális juttatás. A KELA a jövő év novemberére állhat elő végleges javaslatával – a nagy kérdés az, hogy mit engedhet meg magának Finnország, ahol a GDP 2012 közepe óta szinte folyamatosan zsugorodik. A 800 eurós alapjövedelem az évente 52,2 milliárd euró állami kiadással járna az 5,4 milliós országban, miközben a kormány 49,1 milliárd euró bevétellel számol 2016-ra.

Svájc, Hollandia, Namíbia

Ön bevezetné Magyarországon az alapjövedelmet?

  • 8497
    Igen.
  • 5657
    Nem.
  • 2139
    Nekem jöhet, csak más ne kapjon.

Svájcban jövőre tartanak népszavazást az állampolgári alapjövedelem bevezetéséről, írja a lap. Ott a kormány és a parlament is az elutasítás mellett kampányol. Hollandiában Utrechtben és néhány másik településen indítanak jövőre kísérleti alapjövedelem-programot. Az elmúlt években többek közt India, Namíbia és Brazília egyes területein végeztek kísérleteket az alapjövedelemmel.

Szerte Európában hódít a garantált, feltétel nélküli alapjövedelem mozgalma, Magyarországon is évek óta egyre több támogatót szerzett a kezdeményezés: járjon pénz alanyi jogon, munka nélkül. Az elsőre kissé meghökkentő ötlet nem teljesen kivitelezhetetlen, a részleteken múlik minden.

basicincome.org szerint Finnország volt az első európai ország, amely ígéretet tett az alapjövedelem kísérleti jellegű bevezetésére. Az alapjövedelem előnyeiről és hátrányairól itt olvashat bővebben. Hívei a szegénység és a munkanélküliség végső megoldásaként tekintenek rá, ellenzői szerint elnyomja a nőket, igazságtalan és lustává tesz – cikkünkben végigvettük, mi szól mellette és ellene, és itthon működhetne-e az elképzelés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?