Elkezdtünk felhalmozni valutából

2015.11.10. 07:27

Több mint két és félszeresére, 305,3 milliárd forintra ugrott egy év alatt a lakosságnál lévő valuta mennyisége, miközben a devizabetéteknél is erős a növekedés, írja a Világgazdaság az MNB jelentése alapján.

A nagy növekedés jelentős része ráadásul az idén történt, hiszen 2014 végén még ennek az összegnek csak kevesebbb mint felét tartották lakossági szereplők külföldi pénzekben. Egyébként az elmúlt egy évben épp olyan sokat nem is gyengült mondjuk az euróhoz képest a forint: tavaly és idén szeptember között csak 0,9 százalékot ért kevesebbet. Igaz, a forint már évek óta fokozatosan, de kitartóan egyre romlik a dollárhoz vagy az euróhoz képest. Az MNB nem árulta el, hogy pontosan mely devizákban képezték tartalékaikat a magyarok. 

A lap szerint egyrészt az lehet az ok, hogy további forint mélyrepülésésének folytatására számítanak a magyar befektetők, és árfolyamnyereséget várnak. Másrészt az is szerepet játszhat, hogy mind a forint, mind a devizabetétek kamatai eléggé lecsökkentek,  és így egy jó ideje sok ember inkább szabadon hozzáférne akkor már a pénzéhez, akár sima, lekötetlen betét formájában, akár készpénzben.