Stratégiailag kiemeltté nyilvánította a kormány a Pápai húsüzemet

2015.11.10. 22:13

A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Pápai Hús Kft.-t a Magyar Közlönyben kedden megjelent rendelet szerint. Az ilyen cégeknél vagyonfelügyelőként, illetve felszámolókén kizárólagos állami tulajdonban álló nonprofit gazdasági társaság járhat el.

A pápai önkormányzat, a húsüzem többségi tulajdonosa november 6-i ülésén döntött a minden erőfeszítés ellenére lassan fizetésképtelenné váló Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft., és a Pápai Hús Kft. felszámolásáról. A pápai önkormányzat közleménye szerint a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft. - akkor még Pápai Hús 1913 Kft. néven - 2014. júniusában kötött csődegyezséget hitelezőivel, ám a továbbra is fennálló tőkehiány miatt a Pápai Hús-csoport szükséges átszervezése elmaradt, a társaságok tartalékai pedig november elejére kimerültek.

A húsüzem lehetőségeit az elmúlt hónapokban az orosz embargó is korlátozta. A társaságoknál a november elején esedékes fizetéseket rendben folyósították, a termelés egyelőre folyamatos, megrendeléseinek az üzem eleget tesz - írta az önkormányzat közleményében. A Pápai Hús több mint 800 alkalmazottat foglalkoztat.

A rendelet szerdán lép hatályba.