Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

930 Lufthansa-járatot töröltek

2015.11.11. 07:49

Ha Lufhansával akart ma repülni, sok jóra ne számítson: szerdától teljes körű sztrájkba kezdtek a légitársaság légiutas-kísérői. A 19 ezer dolgozót képviselő Ufo szakszervezet péntek estig Frankfurtban, Münchenben és Düsseldorfban a német légitársaság összes járatának indítását megakadályozza.

Kedden este a Lufthansa azt közölte, hogy szerdán 930 járatát törölte, ami csaknem 100 ezer utast érint. Kedden a Lufthansa 136 járatát törölték. A munkabeszüntetés Düsseldorfban a rövid- és hosszú távú járatok mindegyikét érintette. Frankfurtban és Münchenben csak a hosszú távú járatokra vonatkozott.

A Lufthansa számításai szerint a sztrájk napi több mint 10 millió euró bevételkiesést okoz. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér járatinformációs rendszere reggel 7 óra körül azt mutatta, hogy gyakorlatilag az összes Lufthansa-járatot törölték szerdára. Kivétel csupán a Münchenből 8.25-kor és ugyancsak Münchenből 19.40-kor Budapestre érkező, illetve a Budapestről 9 órakor, illetve 20.15-kor Münchenbe induló járat.

A dolgozók és a cég a korai nyugdíjba menetel és az öregségi nyugdíj feltételein vesztek össze. A Lufthansa állítólag a már alkalmazásában álló dolgozók esetében kész elfogadni a szakszervezet anyagi követeléseit, az újonnan belépőknek azonban csak kedvezőtlenebb feltételeket hajlandó biztosítani. Korábban a düsseldorfi munkaügyi bíróság jogellenesnek nyilvánította a dolgozók sztrájkját, a légiutas-kísérőket azonban ez nem igazán érdekelte.