Brüsszelben lobbizik a kormány a Tesco-adóért

2015.11.11. 11:09

Nem adja fel a magyar kormány, és kitartóan lobbizik az Európai Bizottságnál, hogy háromszor akkora élelmiszer-felügyeleti díjat szedhessen a Tescotól, a Spartól és más kiskereskedelmi multiktól, mint mondjuk a CBA-tól.

A kormány eredeti terve szerint a kivezetett kiskereskedelmi különadó helyett egyolyan rendszert akart bevezetni, amiben a 50 milliárd forintos forgalmú cégeknek a forgalmuk 1 ezrelékét, az ennél többet keresőknek viszont már 1 százalékot, és utána 50 milliárd forintonként egyre többet kellett volna befizetniük, 300 milliárd forint fölött már a forgalmuk 6 százalékát.  A bevétel pedig a Nébihet gazdagították volna.

Csakhogy Brüsszelben látták, hogy 50 milliárd forint fölött a külföldi tulajdonú hálózatok, míg alatta a magyarok keresnek, vagyis az adó hátrányosan érintené a multikat, és felfüggesztették a többsávos rendszert.  A Népszabadság viszont azt írja, megszereztek egy levelet, amiben a kormány a bizottságot győzködi arról, hogy miért is kell a multikat jobban megadóztatni.

A levelet Trócsányi László igazságügyi miniszter írta Margaret Vestager uniós versenyjogi biztosnak, amiben többek között azzal érvel, hogy

  • a multiknál több az Európán kívüli áru, amit jobban át kell vizsgálni, például azért, hogy kiderüljön, a saját márkás termékek GMO-mentesek-e
  • sok terméket adnak el a webshopjaikon keresztül, ami veszélyforrás
  • saját sütödéik vannak, ahol képzetlen dolgozók sütik a kakaós csigát és a kenyeret, ami veszélyforrás
  • nagy logisztikai központjaik vannak, amit külön ellenőrizni kell, ami így többe kerül a Nébihnek.

A Népszabadság szerit ezzel csak az a probléma, hogy ezek az érvek a magyar franchise láncokra is igazak, azoknak is vannak saját sütödéik, logisztikai központjaik, saját márkáik és legalább annyit, ha nem többet importálnak, mint a multik.

A legjobb érv viszont talán az, hogy a multik túl hatékonyak, ezért ha valami veszélyes termék kerül a rendszerükbe, az extrém gyorsasággal kerül a vásárlókhoz,

ezért sokkal jobban oda kell figyelni rájuk. Hogy az unió versenyjogi biztosára mekkora hatással voltak az érvek, arról nem tudni, mindenesetre a sávos élelmiszerlánc-felügyeleti díjat még mindig nem lehet bevezetni Magyarországon.