Konrád
8 °C
26 °C

Hiába a menekültválság, több volt a turista

2015.11.11. 09:27

Bár többen tartottak attól a turizmusban, hogy a menekültválság és a Magyarországról szóló negatív hírek elvehetik a külföldiek kedvét az ide utazástól, a KSH szeptemberi adatai továbbra is növekedést mutatnak, legalábbis a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Képernyőfotó 2015-11-11 - 9.06.19.png

Persze azt nem tudhatjuk, hogy a menekültválság nélkül nagyobb lett volna-e a növekedés, és ha igen mennyivel, ami látszik, hogy a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,3 százalékkal nőtt és több lett a belföldi vendég is 5,8 százalékkal az egy évvel korábbi szinthez képest. A vendégforgalom így összességében 6,7 százalékkal bővült.

  • Több éjszakát töltöttek nálunk a németek 2, az amerikaiak 18, a csehek 19, a britek 12 százalékkal.
  • Kevesebb éjszakát töltöttek nálunk az osztrákok 11, az oroszok 21százalékkal.

A szállásokra 14 százalékkal több pénzt költöttek az emberek, mint tavaly szeptemberen. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból nyolcban emelkedett, Dél-Dunántúlon viszont csökkent.

Ezt viszont részben magyarázhatja a menekülthelyzet, mi is írtunk róla korábban, hogy az itteni szállások túlnyomó részét a határnál intézkedő rendőrség és honvédség foglalta le, szinte lehetetlen volt szobához jutni a környéken ekkoriban. Szeptember 9. és szeptember 22. között kereskedelmi szálláshelyen csak a rendőrök 19 231 vendégéjszakát töltöttek.