Ombudsman: Visszás a kéményseprés szabályozása

2015.11.11. 15:33 Módosítva: 2015.11.11. 15:38

Visszásnak találta a kéményseprőipari közszolgáltatás szabályozását, az alkalmazott joggyakorlatot és a közszolgáltató eljárását Székely László alapjogi biztos. Az ombudsman ezért felkérte a belügyminisztert, hogy kezdeményezze a szabályozás átfogó módosítását - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-vel.

Az ombudsmanhoz folyamatosan érkeztek a kéménysepréssel kapcsolatos panaszok. Legtöbbször az volt a probléma, hogy elmaradt a szolgáltatás, vagy a szolgáltatási díjat olyan kéményekre is kivetették, amelyeket nem is használnak. Olyan is előfordult, hogy felesleges munkálatok elvégzésére kötelezték a tulajdonosokat, ami ellen nem volt jogorvoslat.

A szabályozási környezetet sem találta rendben az ombudsman. A kéményseprésért a szolgáltatónak fizetni kell, a szabályozás viszont nem biztosít olyan jogokat a közszolgáltatónak, amelyek túlterjednének a gazdasági tevékenységen, és nem ruházza fel a szolgáltatót hatósági jogkörrel. Ez a jog a tűzvédelmi és az építésügyi hatóságokat illeti meg.

Az alapjogi biztos szerint a tulajdonos rendelkezési jogát csak az élet, az egészség és testi épség megőrzésével összefüggésben lehet korlátozni, és ilyen a használaton kívüli kémények esetében fel sem merülhet. Arra is fény derült, hogy a hatósági eljárás szabályait az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csak a közszolgáltató kezdeményezésére indított eljárásokban alkalmazza. Az ingatlantulajdonos által kezdeményezett eljárások lefolytatása helyett a panasztörvényre hivatkozó egyszerű tájékoztató levéllel zárja a vitás ügyeket. Ehhez a levélhez pedig nem fűződik joghatás, ezzel a további jogorvoslati lehetőség is ki van zárva.

A kéménysepréssel kapcsolatos visszásságok miatt az alapjogi biztos felkérte a belügyminisztert, hogy kezdeményezze a szabályozás átfogó módosítását. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága vezetőjét pedig arra kérte, intézkedjen, hogy a tűzvédelmi hatóságok biztosítják a jogorvoslat lehetőségét az ügyfleknek.