Márk
13 °C
28 °C

Walesben már a sarki pék is offshore-ozik

2015.11.11. 15:01 Módosítva: 2015-11-12 09:23:53

Egy Crickhowel nevű wales-i település kisvállalkozóinak elege lett abból, hogy az Egyesült Királyságban a legnagyobb cégek különféle trükkökkel elérik, hogy alig kelljen adót fizetniük a nyereségükhöz képest. A helyi üzletek úgy döntöttek, ők is kipróbálják, milyen az offshore-ozás, és egyszerűen lemásolták a nagyok adózási modelljét, írja az Independent.

Ma már a városi pékség, a lazacfüstölő, a kávézó, a könyvesbolt és az optikus is offshore-ozik.

A példa ragadós lehet, mert a város vállalkozói meg akarják osztani tapasztalataikat más környékbeli településekkel. Így akarnak nyomást gyakroloni a kormányra, hogy bánjon keményebben az adóelkerülésben is az élen járó nagyvállalatokkal. Az Amazon tavaly csak 11,9 millió font adót fizetett 5,3 milliárd font értékű internetes vásárlásból származó haszon után Angliában. Egy másik cég, ami kiakasztotta a walesieket, a Caffé Nero nevű kávézólánc 2008 óta nem fizet iparűzési adót, pedig 1,2 milliárd fontos rekordhaszonnal zárták a múlt évet. De ugyanígy fel lehet hozni a Google-t, vagy a Facebookot is, ami szintén nevetségesen kevés, 5 ezer fontnyi adót fizetett tavaly. 

A cél nem az, hogy ne fizessünk adót, hiszen a mi gyerekeink is a helyi iskolába járnak, és mi is a helyi kórházba megyünk, ha bajunk van. Csak azt akarjuk elérni, hogy mindenki vegye ki a részét a fenntartásukból

- mondta a városról szóló BBC dokumentumfilmben az offshore-ozó lazacfüstölő. "Mostanáig ezekre a trükkökre csak a nagyoknak volt lehetőségük, de eztán bárki élhet velük. Ha tovább terjed a mintánk, az komoly fenyegetést jelenthet a brit gazdaságnak", tette hozzá.