Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Leállt az élet Görögországban

000 Par8326555
2015.11.12. 10:35
Huszonnégy órás általános sztrájk kezdődött csütörtökön Görögországban a kormány megszorító intézkedései ellen. A hivatalok és az iskolák zárva tartanak, a metrók és a vonatok nem járnak, az orvosok csak a sürgős eseteket látják el, és szünetel a hírszolgáltatás is.

A közösségi közlekedés már kora reggel leállt, ahogy az állami intézmények sem nyitottak ki az általános sztrájk miatt - tájékoztatott a legnagyobb görög szakszervezeti szövetség  egyik képviselője. Ennek megfelelően

  • nem járnak a metrók, vonatok és komphajók,
  • az állami iskolák és kórházak nem nyitottak ki,
  • a legtöbb régészeti hely és múzeum sem fogad csütörtökön látogatókat.
  • A sztrájk részeként csaknem az összes belföldi repülőjáratot törölték, de a nemzetközi légi közlekedést nem érinti a munkabeszüntetés.
  • A rádióban és a televízióban helyi idő szerint reggel hat óra óta nincsen híradás, mivel az újságírók sem vették fel a munkát.

A szakszervezetek fél 10-től demonstrációkat tartanak, írta az MTI. Ilyen átfogó sztrájkra Alekszisz Ciprasz kormányfő hivatalba lépése óta még nem volt példa. A munkabeszüntetésre az ország három legfontosabb szakszervezeti szövetsége szólított fel.

A fenyegető államcsődre való tekintettel Görögország kormánya augusztus közepén jóváhagyott egy újabb, a következő három évre szóló 86 milliárd eurós mentőcsomagot, amelyért cserébe további takarékossági intézkedések és reformok végrehajtását vállalta. Ez ellen tiltakoznak most.