33 milliárdot kapott Simicskáék konzorciuma az M4-építés leállítása után

2015.11.13. 19:38 Módosítva: 2015.11.14. 07:15

Várhatóan jövő év tavaszára zárul le az elszámolás a leállított M4-es autópályaépítés kivitelezőivel, írja az MTI. Eddig közel 33 milliárd forintot fizetett ki az érintett cégeknek a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (NIF) - közölte Homolya Róbert miniszterelnöki biztos a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés pénteki ülésén.

A megbízott az M4-es gyorsforgalmi út Abony-Fegyvernek közötti szakaszának megvalósításáról tartott tájékoztatóján azt mondta, a kormány elkötelezett abban, hogy Szolnokot bekapcsolja a gyorsforgalmi úthálózatba és befejezze az érintett útszakasz fejlesztését. A kérdés az, hogy milyen műszaki tartalommal - tette hozzá. Erre vonatkozóan elkészült egy több variációt tartalmazó előterjesztés, amit várhatóan heteken belül napirendjére tűz a kabinet.

A végleges változatról szóló döntés után az év végén megindulhat a közbeszerzési eljárás, 2016. második felében pedig ismét elkezdődhet a munka Homolya szerint, addig azonban a legfontosabb teendők egyike az eddig elvégzett munka elszámolása. Az egyeztetések jelenleg is tartanak és jövő év első negyedévéig előreláthatólag minden érintett céggel létrejön a megállapodás, mondta el a biztos. 

Az M4-es autópályát a Colas - Strabag - Swietelsky - Közgép - A-Híd konzorcium kezdte el építeni, és már nagyjából 70 százalékban készen volt, amikor a kormány viharos sebességgel leállította az építkezést, azóta folyik az elszámolás a konzorciummal. Iparági feltételezések szerint valószínűleg az érintett cégek folytathatják majd az építkezést, kivéve, hogy a közbeszerzésekből mostanában kimaradó Közgép kimarad majd