Az olajár segítheti, Kína visszahúzhatja a magyar gazdaságot

2015.11.13. 17:17

 A Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénteken közzétette a Közép- Kelet- és Délkelet-Európát vizsgáló regionális tanulmányát. amiben leírják, milyenek többek között Magyarország gazdasági kilátásai. 

Az IMF elemzése szerint a vizsgált 22 közép- kelet- és délkelet-európai ország átlagában a gazdaság idén 0,6 százalékkal zsugorodik, elsősorban Oroszország és Ukrajna gazdasági visszaesése miatt. Jövőre viszont már 1,3 százalékkal nő a térség gazdasága, amikor az orosz gazdaság visszaesése lassulni fog, az ukrán pedig már növekedési pályára áll.

A visszafogott gazdasági növekedést jövőre az alacsony olajár és az eurózóna gazdasági kilábalása is segítheti. Rosszul érintheti viszont Közép-Kelet-Európát, ha a kínai gazdaság tovább lassul, ráadásul ahogy a Portfolio kiemeli, Szlovákia és Oroszország után Magyarország van leginkább kitéve a kínai keresletnek. A Volkswagen-botrány is csökkentheti a külső keresletet, különösen Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon. 

A jelentés az orosz-urkán konfliktust, a közel-keleti helyzetet és a menekültválságot is kiemeli, mint geopolitikai kockázatok, amik hatással lehetnek a térség növekedésére. Az is fájhat valamennyire a régiónak, hogy világ nagy jegybankjai jövőre már nagy valószínűséggel elkezdik majd szigorítani a monetáris politikájukat. 

Az IMF Magyarországon továbbra is 3 százalékos GDP növekedést vár 2015-ben és 2,5 százalékosat 2016-ban. 

Elárulta az IMF, mitől félti Magyarországot