Márk
13 °C
28 °C

Év végére kész lehet az állami mobilhálózat

2015.11.13. 07:59

Ha nem lesz nagyon hideg a következő egy-két hónapban, akkor akár időre ki is épülhet a teljes az állami mobilhálózat, az MVM Net - írja a Világgazdaság. A cikkből az is kiderül, hogy a menekültválság miatt eléggé leterhelt déli határszakaszban fel kellett gyorsítani a fejlesztéseket, de a hálózat itt még a kritikus időszakban is jól működött (az újonnan megépülő hálózatokat a három mobilcég is használhatja pénzért cserébe).

Az NMHH a most véget érő gazdálkodási időszakban 265 megahertznyi – például a 450, 800 MHz-es – frekvenciát értékesített, ebből 130 milliárd forint folyt be – mondta Aranyosné Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója a lapnak.

Kajzinger Erving, az NMHH nemzetközi és stratégiai igazgatója szerint az unió novemberben hatályba lépő roamingszabályozása miatt nőnek majd a cégek költségei, de nem valószínű, hogy az ügyfelek érzékelni fogják ezt, tehát nem lesz drágulás, mert a költségek beépülnek majd a cégek belföldi üzletpolitikájába.

Jövő áprilistól a belföldi díjakon felül ugyanis csak néhány eurócentet számolhatnak fel a szolgáltatók roaminghívás esetén, 2017 júliusától pedig teljesen megszűnik a roaming. Az áremelkedés viszont azért sem valószínű, mert a cégek bevételein belül a roaming csak 2-3 százalékot tesz ki. A cikk szerint arra viszont valószínűleg nem nagyon lesz lehetőség, hogy például egy Ausztriában vásárolt kártyát Magyarországon folyamatosan roamingolva lehessen használni.