Megtorpant a magyar növekedés

2015.11.13. 09:05 Módosítva: 2015.11.13. 09:07

Magyarország bruttó hazai terméke 2015 harmadik negyedévében 2,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékos a bővülés. A növekedést főleg az ipar, a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás húzta.

Az év első negyedévében 3,5 százalékkal, a második negyedévében 2,7 százalékkal nőtt a GDP éves összevetésben.

 

Londoni pénzügyi elemzők korábban egyetértettek azzal, hogy a harmadik negyedévben a magyar gazdaság növekedési üteme lassul, a mértékéről azonban eléggé eltértek a jósoltak. Összességében a harmadik negyedévi GDP-növekedést 2,1 és 2,6 százalék között várták, a 2,3 százalékos adat tehát nagy meglepetést nem okozott. Ezt mutatja a forint reakciója is: alig volt érezhető az árfolyamon a magyar GDP-adat.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A Royal Bank of Scotland (RBS) elemzői korábban a harmadik negyedévre 2,1 százalékos éves növekedést valószínűsítettek, főleg építőipar jelentős lassulása miatt. Mint arról írtunk már, országosan majdnem 10 százalékkal csökkent a megépített lakások száma tavalyhoz képest. Budapesten 21 százalékkal csökkent a számuk. De az RBS londoni elemzői szerint emellett beüthetett a nyári hőhullám is, ami a mezőgazdasági teljesítményt fogta vissza.

    Az RBS-nél jóval derűlátóbb volt a Goldman Sachs (GS) bankcsoport, elemzőik csak minimális lassulást vártak. Úgy számolták, hogy átlagosan 2,6 százalékkal bővülhetett a GDP az előző év azonos időszakához mérve. A magyar kereslet élénkülése és a nettó export növekedése ugyanis továbbra is kitart, miközben a költségvetési politika érdemben nem változott az utóbbi időszakban.

     

    A JP Morgan járt a legközelebb, ők 2,4 százalékos negyedéves növekedést becsültek. Szerintük az egész közép-európai térségre lefelé mutató növekedési kockázatok hatnak. A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai 2,5 százalékos éves GDP-növekedést vártak, az év egészére 2,8 százalékot jósoltak. Vagyis kevesebbet, mint amivel a kormány a konvergencia-programban számolt.