Máris kirúghatják az új VW-igazgatót

2015.11.13. 08:10

A Top 15 Volkswagen-részvényesek közé tartozó Union Investment szerint le kellene váltani az újonnan kinevezett vezérigazgatót, Dieter Pötsch-t. A németek harmadik legnagyobb alapkezelője szerint a Volkswagennek egy külsős vezetőre lenne szüksége ahhoz, hogy helyreállítsa a bizalmat a dízelbotrány után - írja a Portfolio a Financial Timesra hivatkozva.

A Volkswagen nem sokkal azután váltotta le az addigra már 40 éve a VW-csoportnál dolgozó Matthias Müllert, hogy az autógyártó beismerte, csaltak az amerikai kibocsátási teszteken. A Müller helyére kinevezett Dieter Pötsch előtte pénzügyi igazgatóként dolgozott a csoportnál több mint egy évtizede.

Az Union Investment vezető portfólió menedzsere, Ingo Speich szerint Müller leváltása és Pötsch kinevezése is tovább rontotta a befektetők cégbe vetett bizalmát. Véleménye szerint jobb lenne, ha a Volkswagen új és friss cseréket hajtana végre a vezetőségben és felügyelőbizottságban, amellyel ismét visszanyerhetnék a piac bizalmát. Pötsch múlt havi kinevezése miatt több kisbefektető is elégedetlen volt.

A Union Investment egyébként 0,5 százalékos részesedésével a VW-csoport legnagyobb részvényesei közé tartozik, jelenleg 250 milliárd eurós vagyont kezel. A két hónapja kirobbant botrány óta a Volkswagen részvényei már 70 százalékot estek.