A Ryanair is megszívta a támadást

2015.11.16. 17:05

Bár a világ tőzsdéi nyugodtan vették tudomásul a pénteki párizsi merényleteket, az idegenforgalomhoz kapcsolódó vállalatok papírjai jókora zuhanásba kerültek az európai tőzsdéken, írja a Napi.hu.

Az európai utazási és idegenforgalmi ágazat cégeinek részvényei jelentős veszteséget szenvedtek el a hétfői tőzsdei kereskedésben a pénteki párizsi terrortámadás miatt - jelentette a BBC. A légitársaságok vezették a sort: az Air France papírjai öt százalékkal zuhantak, míg a British Airways és a spanyol Iberia tulajdonosa, az IAG három százalékkal esett.

A két legnagyobb európai fapados cég, az Easyjet és a Ryanair három-három százalékos mínusszal nyitott, ám a nap végére ledolgozták visszaesésük nagyját. Az Aeroport de paris, a párizsi Charles De Gaulle és az Orly repülőtér üzemeltetője ötszázalékos részvényáresést szenvedett el. Az Accor-csoport szállodalánc ugyanennyit esett. A francia LVMH és Gucci luxuscikkgyártók tulajdonosa, a Kering papírjai két százalékkal morzsolódtak le.

Az európai tőzsdeindexek ledolgozták nap eleji veszteségeiket, a kereskedés végére némi emelkedésben voltak. Az USA-ban elve kicsi pluszban nyitottak a tőzsdék - a Dow Jones például 0,2 százalékkal volt pénteki záróértéke felett.

A fejlemények értékeléséhez hozzátartozik, hogy a tőzsdei hangulat már a támadás előtt sem volt rózsás. A londoni FTSE-100 hathetes mélyponton fejezte be a múlt heti kereskedést, a Wall Street augusztus óta a leggyengébb hetén volt túl.