József, Bánk
-7 °C
0 °C

A tőzsdék is megérezték a terrortámadást

2015.11.16. 10:16

Stagnálással nyitotta a hetet a forint az euróval szemben, vagyis egyelőre nincs negatív hatásuk a pénteki párizsi terrortámadásoknak. A devizapiacon az egyetlen érdemi hatás eddig a dollár erősödése az euróval szemben, írja a Portfolio. A forintra nem volt érdemi hatással a pénteki párizsi terrortámadás.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A Bloomberg cikke szerint viszont a devizapiacon kívül azért bőven látni lehetett a terrortámadás hatásait. A 18 európai ország nagyobb cégeinek teljesítményét mutató Stoxx Europe 600 Index háromhetes mélypontra esett a hírre, az olyan, minden helyzetben biztonságosnak számító befektetések, mint az arany vagy az állampapírok, pedig népszerűek voltak a befektetők körében a támadás óta.

    A legtöbb piaci szakértő első gyors helyzetértékelésében hangsúlyozta, csak rövid távú hatásokra számít a tőkepiacokon, ahogy ez a korábbi terrortámadásoknál is egyébként megfigyelhető volt. Vannak azonban, akik ettől igen eltérő véleményt képviselnek, ilyen a Macquarie nevű elemzőcég, melynek szakértője, Viktor Shvets szerint a francia támadások hatásai hosszabb távon, akár évekig érvényesülhetnek.

    A Portfolio a CNBC cikkére hivatkozva azt írja, a szakember szerint az elmúlt 40-50 évben a részvénypiaci befektetők figyelmen kívül hagyták a szociális és geopolitikai faktorokat a részvények értékelésekor, ez azonban a jövőben, a következő 10 évben meglátása szerint nem így lesz. 

    A hosszabb távú következmények között a szakértő külön megemlítette a munkaerőpiaci hatásokat, különösen a fiatalok munkához jutási lehetőségeit. Megjegyezte, ez nemcsak Párizsról vagy Szíriáról szól, hanem a fiatal generációra gyakorolt hatásokról. Shvets hangsúlyozta, a terrortámadást követő tőkekiáramlások átmeneti, rövid távú hatásként jelentkezhetnek.