Emma
9 °C
26 °C

Mégse lesz most bazi nagy görög válság

2015.11.17. 07:58

Görögország kedden hajnalban megállapodásra jutott hitelezőivel egyes pénzügyi reformokról, elhárítva az egyik fő akadályt annak útjából, hogy felvehesse a számára idén jóváhagyott újabb pénzügyi mentőcsomag részösszegeit – közölte az ország pénzügyminisztere, írja az MTI.

Az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) idén nyáron hagyta jóvá a 2010 óta már harmadik, ezúttal 86 milliárd eurós mentőcsomagot a csőd fenyegette Görögország számára. Az első, 13 milliárd eurós részletet már augusztusban megítélték.

A kifizetését azonban felfüggesztették, miután nem sikerült megegyezni az ingatlanvásárlásokra felvett jelzálogkölcsönök behajtásának szabályairól és az adóhátralékok kezeléséről.

Megállapodás született minden fontos kérdésről (...), amit csak felvetettek

– mondta újságíróknak Efklídisz Cakalótosz pénzügyminiszter az európai intézmények és az IMF képviselőivel tartott találkozója után.

Cakalótosz szavai szerint ez azt jelenti, hogy a pénzügyi reformok csomagját a görög parlament elé terjeszthetik jóváhagyásra, és hogy az eurózóna országainak pénzügyminiszter-helyetteseit tömörítő munkacsoport pénteken támogatását adhatja a megállapodáshoz. Ennek nyomán lehetővé válik egy kétmilliárd eurós segélyrészlet, továbbá a négy nagy görög bank feltőkésítésére szánt tízmilliárd euró kifizetése.