Konrád
8 °C
26 °C

Dr. Balsors optimista a terrorral együtt

2015.11.18. 13:49

A 2008-as válságot előrejelző, és ezért a Dr. Doom (Dr. Balsors vagy Dr. Végzet) becenevet kapó Nouriel Roubini szerint a mostani párizsi terrortámadás közvetve még fel is pörgetheti az európai gazdaságot. 

Feltéve, hogy nem lesz több támadás, s eközben a fogyasztói bizalom visszaesésétől tartva az EKB a korábban vártnál nagyobb mennyiségi lazításba kezd, hivatkozik a Napi.hu a CNBC-re.

Roubini egyébként kivételesen nem túl pesszimista a világgazdaság kilátásait illetően. Szerinte kicsi az esélye annak, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyedjen, annak ellenére, hogy a GDP növekedésről napvilágot látott legutóbbi adat csalódást keltő volt. Szerinte ehhez jelentős átmeneti visszaesés kéne a kínai gazdaságban vagy az, hogy a Fed túl korán kezdjen el kamatot emelni, s túlzott mértékben. Ezek közül azonban egyikről sincsen szó, szerinte inkább az a valószínűbb, hogy a Fed később, esetleg túl későn kezd majd el emelni, amikor a dolgok már egy kicsit kicsúsztak a kezeik közül. Ebből a szempontból egyébként szerinte mindegy, hogy a Fed decemberben, vagy márciusban teszi majd meg az első lépést.

A kínai gazdaságban pedig szerinte nem fog kemény földet érés bekövetkezni, sikerül majd menedzselni az átmenetet az inkább a belső kereslet által hajtott gazdaságba. Roubini szerint egyébként a Fed kamatemelése korántsem lesz majd olyan pusztító erejű a feltörekvő piacokra nézve, mint azt az IMF, vagy a Világbank jósolja.