Elképesztő tempóban égetjük az uniós pénzt

2015.11.18. 17:32

Már csaknem 8700 milliárd forint uniós, döntően német támogatást költöttünk el, írja a Portfolio. Ez azt jelenti, hogy két nap alatt 50 milliárd forinttal ugrott meg a kifizetési számláló, két hét alatt pedig 188 milliárd forinttal. Ez azt jelentheti, hogy év végre a hétéves ciklus összes pénzénél is többet fogunk elkölteni, amit majd magyar költségvetésnek kell kifezetnie, cserébe biztosan nem maradunk le egyetlen uniós centről sem. 

Mivel Lázár beosztottjainak idei második 3-4 havi bónusza attól függ, hogy mennyi pénzt sikerül kipörgetni számlákkal december 15-ig, így valószínű, hogy addig tovább fog pörögni a kifizetési számláló. Már az utóbbi hónapokban is, elég megjósolható, milliárdos közbeszerzésekkel is igyekeztek elszórni az addig értelmesen fel nem használt pénzt.   

Az uniós pályázati rendszer felpörgetésének ára volt. A pályázatok elbírálása egyre központosítottabbá vált, a személyes döntések súlya, a rendszer szubjektivitása és ezzel korrupció kockázata jelentősen megnőtt. Magyarország a legkorruptabbak közt van, ha az uniós pénzek felhasználásról van szó és nem csak kisebb, pár száz milliós ügyeket érintheti, hiszen például Orbán vejének gyanús milliárdos közbeszerzései miatt is nyomoz már az Európai Csalásellenes Hivatal.