Tovább tart a nagy kürtőskalács-háború

2015.11.18. 10:59

Úgy tűnik, hogy fokozódik a tétje a kürtőskalács körüli bürokratikus bohóckodásnak. Először még csak azon ment a vita, hogy a német eredetű, és kis eltérésekkel az egész régióban Ausztriától Litvániáig sütött édesség a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének vagy a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestületnek a leírása alapján legyen hungarikum. Illetve a majdnem pontosan ugyanannyit érő Magyar Értéktárban szereplő holmi, ahonnét majd aztán egyszer átminősíthetjük hungarikummá. 

Azon is ment a vita, hogy a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje az egyik utolsó értéktáras pályázatában nem utalt a kalács székely hagyományaira, és más "durva hibákat" is kifogásoltak a beadványukban.

Trdelníket sütnek Prágában. Lehet itt még galiba, mert például a csehek szerint ez hagyományos szlovák édesség. 

Most a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI szerint salamoni döntést igyekezett hozni: mégpedig, hogy"a kürtőskalács egyszerre székely, erdélyi és magyar sütemény".

Ugyanis egy sokkal nagyobb veszély leselkedik a vásári cukros kalácsra, a románok ugyanis bejegyeztetnék hagyományos román termékként. Legalábbis Achim Irimescu, a romániai mezőgazdasági miniszteri tárca várományosa hétfői parlamenti bizottsági meghallgatásán beszélt arról, hogy hagyományos román termékként regisztráltatná az EU-ban.

Az FM erre bejelentette, hogy akkor ők egyeztetnek a román kollégákkal a problémáról. Azt is elmondták, hogy már felvették az említett értéktárba a kürtőskalácsot, sőt megkapta a "Hagyományok-Ízek-Régiók" plecsnit is a termék, szóval szóval elég fajsúlyos érvekkel indulhatunk hadba a román minisztérium ellen, ha ők adnak az ilyesmi címekre.