A Viagra gyártója szívesen megvenné a Botoxét

2015.11.19. 17:57

A Pfizer még az amerikai adótörvények szigorítása előtt igyekszik nyélbe ütni a világ idei legnagyobb vállalati fúzióját: a Viagrát gyártó amerikai konszern fel akarja vásárolni a Botoxról ismert konkurensét, az Allergant, írja az MTI.

Bennfentes információk szerint a Pfizer részvényenként 370-380 dollárt, összesen megközelítőleg 150 milliárd dollárt kínál a dublini székhelyű Allerganért. Az Allergan papírok jelenleg 310 dollár körül forognak.

A tranzakció részvénycserével zajlana le, a Pfizer 11 részvényt adna egy Allergan-papírért. Kétséges azonban, hogy sikerül-e lezárni az ügyletet, mert az amerikai kormány törvénytervezetet készül előterjeszteni a kongresszusban, amely megnehezítené, hogy amerikai konszernek fúziók vagy felvásárlások révén részben áthelyezzék székhelyüket más országokba, és kibújjanak az adózás alól az Egyesült Államokban. Az Allergan megszerzésével a Pfizer épp ezt a stratégiát követné, főhadiszállását Írországba áthelyezve jóval alacsonyabbak lennének az adóterhei.

A Pfizernek nem ez az első kísérlete. Másfél éve 118 milliárd dollárt kínált a brit-svéd AstraZeneca konszernért, de az üzlet meghiúsult, így nem tudta központját átköltöztetni Nagy-Britanniába, ahol szintén alacsonyabbak a társasági adók. Jack Lew pénzügyminiszter tájékoztatta a kongresszust, hogy még a héten ismerteti a tervezetet, amely megnehezítené a székhelyáthelyzésekkel megvalósított adóoptimalizációt.

Ha mégis végbemegy a fúzió, a világ legnagyobb gyógyszerkonszernje jön létre.

Egyelőre e gyik vállalat sem kommentálta a hírt.