Inkább ne vegyen nyereségrészesedési jogot a Timberlandtől

2015.11.19. 11:26

A Magyar Nemzeti Bank a német pénzügyi felügyelet vizsgálatát kezdeményezi Timberland Capital befektetési vállalkozás magyarországi tevékenysége miatt, írja az MNB sajtóközleményében. A közelmúltban számos olyan jelzés érkezett a Jegybankhoz, ami alapján a Németországban bejegyzett vállalkozás úgynevezett nyereségrészesedési jogokat árult magyar ügyfeleknek, ez azonban a hazai jogszabályok által nem ismert intézmény. A Timberland Capital itthon – határon átnyúló szolgáltatás keretében – kizárólag megbízás felvétele és továbbítása, megbízás végrehajtása az ügyfél javára, továbbá portfóliókezelés, valamint befektetési tanácsadás befektetési szolgáltatási tevékenységek végzésére jogosult. 

Valószínűnek látszik az is, hogy a Timberland közvetítői hálózatot működtet Magyarországon, de az MNB ügynöki nyilvántartása nem tartalmaz bejelentett kapcsolatot magyarországi közvetítő, mint megbízott, és a Timberland Capital, mint megbízó között, tehát az ügynökök nagy valószínűséggel jogszabályellenesen végzik a közvetítői tevékenységet.

Az MNB a külföldön bejegyzett cégek esetében nem tud közvetlen vizsgáltat folytatni, a Timberland a német Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin) felügyelete alá tartozik. Ők jogosultak megítélni, hogy a Timberland Capital magyarországi tevékenysége a társaság által jogszerűen nyújtható befektetési szolgáltatások keretei között marad-e. A befektetőknek vállalkozással kapcsolatos kérelmeikkel, panaszaikkal szintén a BaFin-hoz kell fordulniuk.