Terroristák miatt minden idők legnagyobb bírságát kapta egy mobilcég

2015.11.19. 18:55

Minden idők legnagyobb bírságát kapta az MTN nevű telekommunikációs cég. A nigériai kormány 5,2 milliárd dolláros büntetést szabott ki rá, 5,2 millió aktív, de nem regisztrált SIM-kártya miatt.

A kártyákkal az a baj, hogy szélsőséges terroristacsoportok, mint a Boko Haram gyakran telefonokkal aktiválják bombáikat, vagy szervezik meg a támadásaikat. Szeptemberben az elrabolt nigériai pénzügyminiszterért is MTN-telefonon köveltek váltságdíjat. A nem regisztrált kártyákról indított hívások alapján nehéz megtalálni a tetteseket. 

A nigériai kormány ezen próbált változtatni, egy augusztusi törvény alapján a mobilcégeknek ki kell kapcsolni azokat a kártyákat, amelyeket nem regisztráltak. A kormány szerint az MTN ezt a szabályozást sorozatosan megszegte. A bírság kártyánként 1000 dollár lett.

Több elemző szerint a büntetés aránytalan, a befektetőket is elriaszthatja. Az iparágban eddig az AT&T kapta a legnagyobb bírságot, de az is csak százmillió dolláros volt.

Nigériában az MTN volt eddig a piacvezető mobilszolgáltató, körülbelül 62 millió előfizetője volt. Tavaly körülbelül 10 milliárd dollár volt a bevétele, nyeresége pedig éppen a fele a most kiszabott bírságnak.