1,6%-kal nőnek a nyugdíjak jövőre

2015.11.20. 11:10

Jövőre 1,6 százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten, írja az MTI.

Balog Zoltán elmondta: az emelés az öregségi nyugdíjra, a hozzátartozói, a korhatár előtti ellátásokra, a szolgálati járandóságra, a rokkantsági, rehabilitációs ellátásokra és a baleseti járadékokra is vonatkozik. Az intézkedés 2,6 millió embert érint.

A tárcavezető emlékeztetett arra: a kormány mind 2010-ben, mind 2014-ben azt vállalta, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét. Az elmúlt években a nyugdíjak reálértéke jelentőse nőtt, köszönhetően a jó inflációs adatoknak - tette hozzá.

A számokat ismertetve Balog Zoltán elmondta, nominálértéken 2011 és 2015 között 21,6 százalékkal növekedtek a nyugdíjak, ez reálértéken 8,6 százalékos emelkedést jelentett. A miniszter ismertetése szerint jövőre szintén 1,6 százalékkal emelkednek a politikai rehabilitációs nyugdíjak és az 56-osok nemzeti helytállásáért adott pótlék összeghatára is.

A miniszter kitért a Nők 40 programra is, mint mondta, ezt a fajta nyugdíjba vonulási lehetőséget a továbbiakban is fenntartják. Eddig 140 ezer nő élt ezzel a lehetőséggel, így Balog Zoltán szerint sikeres intézkedésről van szó.