Varga Mihály nem számít a felminősítésre

2015.11.20. 14:19

A nemzetgazdasági miniszter nem számít arra, hogy a Fitch Ratings felminősíti Magyarországot pénteken. Az M1-nek nyilatkozó Varga Mihály szerint érdemi változásra most nem lehet számítani, mert a Fitch minősítése eleve pozitív kilátású, bár Magyarország gazdasági teljesítménye már önmagában indokolná, hogy a Fitch és más hitelminősítők javítsanak az ország adósbesorolásán. természetesen a miniszter is örülne a felminősítésnek, de ahogy mondta

 én most a magam felmérése alapján nem számítok erre.

Mint reggel írtuk, a Fitch Ratings pénteken dönt majd a magyar államadósság besorolásáról, a döntésről szóló közleményt este 10-kor eszik majd közzé. Korábban a Fitch elemzői már utalgattak arra,hogy a befektetésre ajánlott kategóriába javítja Magyarország és Portugália minősítését, és a Bank of Amerika elemzői is esélyesnek tartják, hogy ez most megtörténik. 

Más elemzők inkább Varga Mihállyal értenek egyet, a Morgan Stanley közgazdászai például egy pénteki anyagukban azt írták, hogy elméletileg lehetséges a pénteki felminősítés, de azért valószínűbb, hogy majd jövőre lépi meg ezt a Fitch.