Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jó világ jön az állami cégvezéreknek

2015.11.23. 08:20 Módosítva: 2015-11-23 08:21:03

A vezetői bérplafont a pénzügyi szektorban 5 millióra, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél 4 millióra, míg a többieknél 3 millióra emelték egy szeptember 15-i kormányrendelettelAz illetékes minisztériumoknak november 15-ig kellett tájékoztatniuk Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető minisztert arról, hogy a tulajdonosi irányításuk alá tartozó gazdasági társaságoknál és háttérintézményeknél a 2 millió forintos havi bérplafon eltörlése hány vezetőt érint, és jövedelmük emelése éves szinten mekkora többletköltséggel jár. (Az állami cégeknél magát a bérplafont egyébként már évekkel ezelőtt eltörölték, a legtöbb helyen azonban nem nőtt az alapbér 2 millió fölé.)

Elméletileg az állami vezetői bérek legkorábban 2016-tól emelkedhetnek, de a Világgazdaság értesülései szerint két társaság, a Budapest Bank (BB) és az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, Zolnai György és Balog Ádám már most is többet keres nemcsak az eltörölt 2 millió forintos bérplafonnál, hanem az új előírások szerinti 5 milliós havi bruttó felső korlátnál is, miközben a prémiumuk maximuma is magasabb, Zolnainál az éves bér 40-45, míg Balognál a 70 százaléka - a rögzített 20 százalékos maximum helyett. Igaz, legalább nem veszteségesek: a BB már évek óta nyereséges, az MKB pedig 2015 első felében 6,4 milliárd forintos adózott nyereséget ért el – legalábbis a magyar számviteli szabályok szerint.

Utóbbiak szerint az MKB tavaly is profittal zárt, a nemzetközi számviteli szabályok szerint azonban masszívan veszteséges volt. Ám a kormányrendelet nem pontosítja, hogy a vezetők premizálásánál melyik szabályt kell irányadónak tekinteni, és a részletekről furcsa mód az érintett pénzintézetek sem adtak a lapnak tájékoztatást.