Dízelbotrány: még 85 ezer Audiban találtak csaló szoftvert

2015.11.24. 14:29

Még 85 ezer Audiról ismerte be az Audi, hogy a motor károsanyag-kibocsátási szintjét manipuláló kütyüt építettek bele. A beismerés kicsit megkésett, mert az után következett, hogy az amerikai környezetvédelmi hatóság talált még egy szoftvert az Audi bizonyos modelljeiben, aminek hasonlóan kellene átvernie a kibocsátástesztet végzőket, mint ami miatt kirobbant az egész VW dízelbotrány. 

A most megtalált szoftvert a 2009-től gyártott 3 literes V6 TDI dízelmotorokba építették be, amik például az Audi A6, A7 és bizonyos A8 modelljeiben, a Porsche Cayenne és Volkswagen Touareg kocsikban is van. 

A beismerés a Financial Times szerint azért is kellemetlen, mert így egyre hiteltelenebbnek tűnik a VW csoport magyarázata, hogy az egész dízelbotrányról egy csoport mérnök tehet, miközben a vezetőség nem tudott semmit az egészről. Ráadásul ez már a harmadik, kibocsátásokkal kapcsolatos balhé a VW-nál, a dízel-botrány kitörése óta ugyanis 800 ezer benzin és dízelmotoros kocsiról derült ki, hogy nagyobb a kibocsátásuk, mint azt a VW korábban gondolta.