Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Nagy a titkolózás Csányi új üzlete körül

2015.11.24. 09:02

Százhalombattán építene hulladékfeldolgozót a Csányi Sándorhoz köthető Homatech Zrt. A Kormány.hu-n november 19-én megjelent tervezet alapján - amit november 20-ig lehetett véleményezni -  a kormány a beruházást kiemelt jelentőségű üggyé nyilváníttatná, de a százhalombattai önkormányzat semmit sem tud a beruházásról, és az Mno.hu cikke alapján úgy tűnik, nem is nagyon akarják, hogy a helyi vezetés belelásson az ügybe.

A Homatech szerint ők nem titkolóznak

A Homatech cikkünk megjelenése után írt nekünk az Mno.hu cikke kapcsán. "Szeretnénk jelezni, hogy a cikkben szereplő titkolózásról nincs szó, hiszen a vállalat vezetője, István Gábor, valamint a fővállalkozó cég vezetője is a közelmúltban részletes interjúkban számoltak be a cégindulásról, a beruházásról az NRGreport.com szaklapban" - írták. Az interjúk itt és itt olvashatók.

Az indoklás szerint  a beruházás célja egy hulladékfeldolgozó mintaüzem megépítése, ahol közel ötven új munkahely lesz, és később jelentős export is várható a beruházásból. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azért van szükség a kiemelt státuszra, hogy egyszerűbb legyen egy 27,7 hektáros üzemi terület megvétele, ami jelenleg a Duna Erőmű Zrt. tulajdonában van.

A kiemeltté nyilvánítás az önkormányzati közigazgatási hatóságokat érinti, hiszen az ilyen beruházásoknál a beruházónak nem kell a településtől építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárást sem kell lefolytatni.

A lap cikke szerint mivel Százhalombatta polgármestere nem a Fidesz, hanem az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület (ÉSZKE) jelöltjeként szerzett mandátumot, a jogalkotónak az lehet a célja, hogy a helyi vezetés ne lásson bele az üzletbe.