200 milliót fizetett az állami fehérjefeldolgozó egy kamutanulmányért

2015.11.25. 10:26 Módosítva: 2015.11.25. 10:57
200 millió forintot fizetett az állami tulajdonban lévő Atev Zrt. egy internetről letöltött és plagizált tanulmányért egy gyanús hátterű, Szlovákiában bejegyzett cégnek. Az ügylethez egy idős férfit használtak fel, aki papíron a szlovák cég tulajdonosa, de valójában azt sem tudja, miket írt alá, és csak pár százezer forintot látott a pénzből. Az Atev működését vizsgáló Kehi feljelentést tett.

Az egyik legnagyobb állami vállalat, a 13 milliárdos forgalmat bonyolító, állati fehérjefeldolgozással foglalkozó Atev Zrt. 2014 júliusában a bízta meg a PlayBev Slo. s. r. o. nevű szlovákiai céget, hogy „térképezze fel" az új piacokat a szomszédos országokban. A cég a 200 milliós megbízást igen kreatív módon teljesítette: letöltött az internetről egy 25 oldalas, már évek óta elérhető, hasonló témájú dolgozatot, majd egy kicsit átdolgozva átadta az Atevnek. A két tanulmány állítólag 95 százalékban megegyezik, a Nol.hu információi szerint

még az elütések is ugyanazok.

A gyanús ügyre annak kapcsán derült fény, hogy a Kehi elkezdte vizsgálni a cég 2010 és 2014 közti gazdálkodását, és a tavaly ősszel indoklás nélkül kirúgott vezérigazgató, Ádor Sándor tevékenységét. A Kehi-vizsgálat során kiderült, hogy a nagyot kaszáló PlayBev tulajdonosa papíron egy idős, a budapesti Ganztelepen élő jármű-villamossági szerelő, Berecz Sándor, aki valójában közel sem milliomos, saját bevallása szerint durván el van adósodva. Viszont nem ez a társaság az első, ami a nevére került: papíron volt már szállítmányozással, világhálóportál-szolgáltatással és ruhakereskedelemmel foglalkozó cége is. A mostani üggyel kapcsolatos Kehi-feljelentést úgy kommentálta: "Ha bevisznek, legalább melegben leszek".

A kétszázmilliós Atev-bzniszben érintett PlayBev Slo-t persze nem ő alapította, hanem egy Playbev CEE Kft. nevű cég, melynek ügyvezetője, Modroczky Tamás, aki korábban arról vált ismertté, hogy Hugh Hefnerrel bulizgatott Los Angelesben, illetve hogy nem fizetett ki 21 építési vállalkozót egy ferencvárosi szálloda építésekor. Berecz nem volt hajlandó elárulni, hogy ki tolta elé az angol illetve szlovák nyelvű adásvételi szerződéseket, melyekből egy szót sem értett, de azért aláírta őket. 

Az Atev kürül nem ez az első gyanús ügy. Ádor vezetése alatt többek között

600 millió forintért megvásároltak egy csődeljárás alatt álló román vállalkozást

két Ciprusban bejegyzett offshore-cégtől, melyek egy ismert román oligarcha tulajdonába tartoznak. Az Atev, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank, az Export–Import Bank, a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. az elmúlt években kétmilliárd forinttal támogatott, több mint fél milliárdos veszteséggel zárta a tavalyi évet.