Kijött a börtönből Ivo Sanader

2015.11.25. 16:12 Módosítva: 2015.11.25. 18:49

Elhagyta a remetineci börtönt Ivo Sanader volt horvát kormányfő szerdán késő délután a zágrábi megyei bíróság tanácsának aznapi döntése alapján. 

Sanader, akit az épület előtt ügyvédei vártak, a börtön parkolójában újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy elégedetlen a horvát igazságszolgáltatással, és már rég szabad lehetne, ha a bíróság összevontan, nem pedig külön-külön tárgyalta volna mindegyik ügyét. Ez szerinte alkotmányellenes, és példátlan is az európai jogban. "Ebből is látszik, hogy politikai leszámolás áldozata vagyok" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy nincs ellene jogerős ítélet, és továbbra is harcol, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

Sanader védőügyvédei elmondták, hogy az alkotmánybíróság keddi döntésére hivatkozva szüntették meg a volt kormányfő fogva tartását. A horvát alkotmánybíróság kedden jóváhagyta az ügyvédek fellebbezését, és úgy döntött, hogy a legfelsőbb bíróság korábban alkotmányellenesen hosszabbította meg a volt kormányfő vizsgálati fogságát.  

A volt kormányfő pedig már csaknem négy éve van börtönben, mert korábban jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügy egyesített perében. Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, s közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem. Sanader büntetése eredetileg tíz év volt, amelyet háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt róttak rá, de a legfelsőbb bíróság később ezt enyhítette nyolc és fél évre. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárási hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért, amely idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet.

A főügyészség korrupcióellenes hivatala (USKOK) bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, ettől függetlenül a bíróság a vizsgálati fogságot megszüntette. Mihelyt a börtön igazgatósága írásban is megkapja a bíróság határozatát, és Sanader eleget tesz a formai követelményeknek, a vádlott elhagyhatja a börtönt. Hernádi Zsolt Mol-vezér  A MOL-INA ügy miatt viszont még mindig rajta van az Interpol körözési listáján.