Öntik haza a pénzt az elvándorolt magyarok

2015.11.25. 15:47
Csúcsot döntött a külföldre vándorolt magyarok hazautalása. A következő években még több pénzt küldhetnek, mivel tovább növekedhet az elvándorlás. De ha felgyorsul a családok kiköltözésének üteme is, akkor már nem nagyon lesz kinek pénzt küldeni.

Soha nem utaltak még haza annyi pénzt Magyarországra a külföldre vándorolt magyarok, mint most, írja a Világgazdaság. A kivándorlás gyorsulásával párhuzamosan a hazautalások összege is növekszik:

már a magyar gazdaság 3 százalékát adja.

A KSH nemzeti számlái szerint a külföldről kapott munkajövedelmek tavaly elérték a 920 milliárd forintot, ami 43 milliárd forinttal meghaladja a 2013-ast, és 236 milliárddal több, mint a 2012-es.

A hazautalás 2010-es kivándorlási hullám után kezdett el dinamikusan nőni. Az elmúlt öt évben százezrek hagyták el az országot átmenetileg vagy végleg. A legtöbben Nyugat-Európában próbáltak szerencsét, mivel ott sokan még úgy is magasabb életszínvonalon élnek, hogy saját szakmájukban nem tudnak elhelyezkedni. Leginkább a jól képzett munkaerő vándorol el, így nagy veszteség éri az országot, ami már több iparágban munkaerőhiányt okozott.

A 900 milliárd forintos hazautalás azt jelenti, hogy átlagosan 200-250 ezer forintot tesznek félre havonta a külföldön dolgozó magyarok, feltételezve, hogy 300-400 ezren küldenek pénzt. Ez elég magas összegnek tűnik, ennek alapján akár azt is gondolhatjuk, hogy akár is többen lehetnek a külföldön dolgozó magyarok. 

A pénzek hazautalása ugyan történelmi csúcsra ugrott tavaly, de a növekedési ütem így is lassult kezdett az előző évekhez képest. Ez azonban nem feltétlen azt jelenti, hogy egyre kevesebben hagynák el az országot, legalábbis a statisztikák ezt éppen cáfolják. Inkább arról lehet szó, hogy egész családok kezdtek el áttelepülni Nyugat-Euró­pába.