Gyöngyi
4 °C
13 °C

A Török Áramlat és az atomerőmű-építés is meghiúsulhat a lelőtt orosz vadászgép miatt

2015.11.26. 16:11

Oroszország befagyaszt egy sor befektetési projektet és kereskedelmi megállapodást Törökországgal, válaszul arra, hogy a török légierő a napokban lelőtt egy Szu-24-es orosz katonai repülőgépet a török-szíriai határnál, jelentette be Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön Moszkvában. A szankciók hatálya alá kerül a Török Áramlat gázvezeték és az Akkuyu atomerőmű is, írta az MTI.

A lelőtt orosz gép a török-szír határon
A lelőtt orosz gép a török-szír határon

A Törökországot sújtó gazdasági büntetőintézkedéseket az orosz kormány a különleges gazdasági intézkedésekről szóló, 2006. december 30-án elfogadott törvény alapján határozza meg. Ez alapján a jogszabály alapján egyebek között felfüggeszthetik a gazdasági együttműködési programokat, korlátozhatják a pénzügyi műveleteket és a külkereskedelmi ügyleteket, megváltoztathatják az export- és importvámokat, beavatkozhatnak az idegenforgalomba.

Ugrik az atomerőmű is?

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Uljukajev közölte, hogy Oroszország nem folytatja a szolgáltatások szabadkereskedelméről és a befektetésekről szóló kétoldalú megállapodás előkészítését, nem vesz részt a kereskedelmi-gazdasági és tudományos-technikai együttműködést szabályozó, 2016 és 2020 közötti időszakot felölelő programban, valamint befagyasztja a közös befektetési alap létrehozásáról szóló megállapodást.

A miniszter azt mondta, hogy a Török Áramlat gázvezetékre és az Akkuyu atomerőműre is vonatkozik a 2006-os törvény, azok semmiben nem különböznek más projektektől, ugyanúgy befektetési együttműködésről van szó.

Az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) nem kommentálta a kérdést. Az Akkuyu atomerőmű BOO-kontrukció (build-own-operate) alapján épülne meg: a Roszatom vállalatai nemcsak felépítenék az erőművet, amely orosz tulajdon lenne, hanem az üzemeltető is az orosz fél lenne, a török állam pedig garantálná a villamos energia megvásárlását kölcsönösen egyeztetett áron. A négy, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktorral működő erőművet elvileg 2022-re kellene üzembe helyezni. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a kormány csütörtöki ülésén két napot adott a szaktárcáknak arra, hogy készítsék elő konkrét javaslataikat a Törökországot sújtó gazdasági szankciókra.

Nem mennek majd turisták sem

Oleg Szafonov, az orosz állami turisztikai hivatal (Roszturizm) vezetője azt is bejelentette, hogy Oroszország megszakítja a turisztikai együttműködést is Törökországgal. A Roszturizm arra készül, hogy büntetőintézkedésekkel sújtja azokat az utazási irodákat, amelyek továbbra is kínálnak törökországi utazásokat. Szafonov jelezte, hogy figyelemmel fogják kísérni az utazási irodák kínálatát, és megteszik a szükséges intézkedéseket, hogy Törökország kikerüljön az úti célok közül. 

Szafonov becslése szerint Törökországot évente nagyjából 10 milliárd dolláros veszteség éri, ha az orosz turisták áradata megszűnik. Tavaly 4,4 millió orosz turista pihent Törökországban, ennél több látogató csak Németországból érkezett. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök csütörtökön utasította az orosz szaktárcákat, hogy két napon belül dolgozzák ki azokat a büntetőintézkedéseket, amelyeket Törökországgal szemben vezetnek be válaszul arra, hogy a török légierő lelőtt egy Szu-24-es orosz katonai repülőgépet a török-szíriai határnál.