Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Egy osztrák vállalkozónak adták Simicska földjét

2015.11.26. 09:41

Megtalálta a Népszabadság azt a külföldi agrárgazdálkodót, aki a napokban nyolcvannyolc hektár állami földet vásárolt a győri árverésen a magyar-osztrák-szlovák hármas határ térségében. A Rajka környékén gazdálkodó Meixner család azt a földet szerezte meg, amit a Simicska Lajos érdekeltségébe, a Mezort-csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt. bérel 2051-ig az államtól.

Paul Meixner a lapnak elmondta, hogy a Meixner-tanya közigazgatási szempontból Rajkához, Levélhez és Hegyeshalomhoz tartozik, a család földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik. Háromezer marhát tartanak, a földeken az állatok eleségét termelik meg, főleg gabonát, kukoricát.

Paul Meixner egyébként a mostani birtokától három kilométerre született, 1945-ben elvették a földjüket, a rokonság egy részét kitelepítették, ő és családja Ausztriában nőtt fel. A rendszerváltás után kezdtek el gazdálkodni, majd miután lebontották a vasfüggönyt a nyugati határon, megvett egy őrtornyot, arra alapozva alakította ki a székhelyet.

A most megvett 88 hektárra egyébként Meixnerék egyedül licitáltak, 167 millió forintos kikiáltási áron jutottak a földhöz. A család életvitel-szerűen él itt, a licitálás feltételeinek jogilag megfelel, ráadásul Meixner felesége magyar.