Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Rekordbírságot kapott a VW Dél-Koreában

2015.11.26. 19:26

Rekordnagyságú, több mint 12 millió dolláros bírságot vetett ki a Volkswagenre (VW) és elrendelte több mint 125 ezer dízeles kocsijának visszahívását a dél-koreai kormány a károsanyag-kibocsátási értékek meghamisítása miatt - jelentette be a dél-koreai kormány csütörtökön.

Dél-Koreában a múlt hónapban indítottak vizsgálatot a hatóságok, miután a cég elismerte, hogy csalt, azaz olyan szoftvert alkalmazott mintegy 11 millió, EA 189 típusú dízelmotorral üzemelő autóban, amely csak a próbapadon tartja a határérték alatt az kibocsátási értékeket, normál üzemmódban azonban nem, írja az MTI.

A Dél-Koreában elvégzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a Volkswagen EA 189 típusú motorral működő Tiguan modelljének károsanyag-kibocsátása meghaladta az előírt értékeket, ha nem a szokványos tesztkörülmények között végeztek méréseket, hanem például bekapcsolták a légkondicionálót vagy gyorsítottak. Ezért a dél-koreai kormány minden idők legnagyobb és egyben a kiszabható legmagasabb bírsággal sújtotta a Volkswagen dél-koreai leányvállalatát, amelynek a 12,3 millió dollár kifizetése mellett január 6-ig kell előterjesztenie az érintett 125 ezer 522 dízelautó visszahívására és a hiba kijavítására vonatkozó tervét.

A visszahívásban összesen 15 modell érintett, az EA 189 típusú, 1600 vagy 2000 köbcentis dízelmotorokkal felszerelt autókat 2008 és 2015 között értékesítették az ázsiai országban.

A dél-koreai környezetvédelmi minisztérium közölte, hogy folytatja a vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a Volkswagen és az Audi EA 288 típusú dízelmotorral üzemelő márkái megfelelnek-e károsanyag-kibocsátási előírásoknak. Ez további 30 ezer autót jelent, de ezek esetében egyelőre nem találtak csalást alátámasztó bizonyítékokat. A minisztérium egyúttal jelezte azt is, hogy kiterjeszti a vizsgálatokat minden hazai és külföldi autógyártó vállalatra. Eredmény jövő év áprilisában várható.