Emma
9 °C
26 °C

Egy szendvics áráért prostituálják magukat fiatal görög nők

2015.11.27. 21:37

Egy pénteken megjelent tanulmány szerint Görögországban az elkeserítő gazdasági helyzet miatt nemcsak drasztikusan megugrott a prostituáltak száma, de a szexmunkások szolgáltatásainak ára is a töredékére zuhant, írja a Washington Post.

Az 17 ezer szexmunkás bevonásával végzett felmérésből kiderül, hogy görög nők átvették a szektort korábban domináló kelet-európai lányok helyét, és akár egy szendvics árának megfelelő összegért árulják magukat. Ezzel a görögországi prostituáltak szinte a legolcsóbbak lettek a kontinensen. 

Az athéni Panteion Egyetem szociológiaprofesszora szerint a szendvicses összehasonlítás már csak azért sem sántít, mert a nők gyakran tényleg azért szorulnak rá a szexmunkára, mert már ételre sincs pénzük. Mások a számláikat fizetik vagy a hirtelen felmerülő kiadásaikat fedezik az így szerzett jövedelemből.

A gazdasági válság előtt Görögországban átlagosan 50 eurót kellett fizetni egy aktusért, mostanra viszont egy 30 perces együttlét ára akár 2 euróig is lemehet. A szexuális szolgáltatások díja az általános bérszínvonallal párhuzamosan esett, ami mostanra elérte a 600 eurót. És ha ennyit keresünk, az még a jobbik eset, hiszen a munkanélküliség is hatalmas az országban. Statisztikák szerint a fiatalok nagyjából felének nincs munkája. A munkanélküli nők egy része kényszerből fordul a prostitúcióhoz, aztán olyan piacon kénytelen megélni, ahol a nyomott fizetésű kliensek csak minimális összegeket hajlandók kifizetni a szolgáltatásért. 

A szexuális szolgáltatások ára egyébként világszerte csökkenőben van, állítólag azzal összefüggésben, hogy az interneten egyre több online szexuális tartalom érhető el ingyen vagy olcsón. A tanulmány szerint az európai óránként átlag 180 eurós tarifa az utóbb időben durván zuhanni kezdett. 

A prostitúció terjedése nem csak demoralizáló, veszélyes is: Görögországban az elmúlt négy évben a HIV-fertőzöttek száma 200 százalékkal emelkedett az országban, és a két dolog feltehetően nem teljesen független egymástól. 

A tendenciára időnként látványos botrányok is rávilágítanak: múlt hónapban a görög média egy anya esetével volt tele, aki 12 éves lányát futtatta, ezért 33 év börtönre és 100 ezer eurós büntetés fizetésére ítélték.