Amíg tart a terror, megy az MNB-s rakenroll

Ez történt a gazdaságban az év 48. hetében

462767849
2015.11.29. 12:32
Tőzsdét vett az MNB, és tovább gyengülhet a forint. Megint kétségesebbé vált a paksi orosz bővítés, Hernádit már nem körözik, és rettegünk attól, hogy elvesztjük a jelenlegi, stresszes munkahelyünket.

Elég közel kerültünk a héten egy harmadik világháborúhoz. A törökök jelezték, hogy az átlagosnál kevésbé félnek Putyintól, és lelőttek egy orosz vadászgépet. NATO-tagország ilyesmit nem csinál minden héten, általában inkább csak visszakísérik az oroszokat, amikor más országba szoktak áttévedni.  

Putyin eléggé ki is akadt, terroristák cinkosának nevezte Törökországot, Erdoganék pedig szigorúan nem kértek bocsánatot. Egy darabig nem lehetett tudni, hogy meddig fokozódhat a keménykedés. Aztán kiderült, hogy rövid távon nem fog történni semmi igazán extra: az oroszok egy darabig jegelik a nagy törökországi befektetéseiket, letiltották a török csirkéket vagy éppenséggel zaklatni kezdték a török üzletembereket, de nem lett világméretű felfordulás.

A tényleges harc, azaz az ISIS (avagy Daesh) elleni küzdelem gazdasági vonatkozásairól azt lehetett megtudni, hogy eléggé felpörgeti az amerikai hadiipart.

Bankok!

Itthon az MNB 13 milliárd forintért megvette a magyar tőzsdét az osztrák tulajdonostól. Általában nem fontos megjegyezni, hogy kik az egyes tőzsdék tulajdonosai, viszont az MNB nagybevásárlása elég egyedülálló.

Nem klasszikusan nemzeti banki feladat ez a szerep, de ezt lehetne mondani az ingatlanvásárlásokról, a műkincsgyűjtésről vagy a saját oktatásfinanszírozási ötleteikről is. Most külön érdekes az a jegybanki terv, hogy kisvállalatokat hozzanak be magyar tőzsdére. A tőzsde új elnöke az MNB alelnöke, Nagy Márton lesz, azon kevesek egyike, akik Simor után Matolcsyval is kiválóan együtt tudtak dolgozni.

Az is érdekes volt, hogy Lázár János az MNB-től, pontosabban magától Matolcsytól kért még pénzt a szuperolcsó földvásárlási hitelekhez. A Royal Bank of Scotland szerint az MNB tovább akarja rontani a forintot, legalábbis ezt olvasták ki az egyre kevésbé optimista jegybanki nyilatkozatokból.

Az fontos, hogy úgy tűnik, hogy a kormány kivételesen most lehet, hogy betartja az egyik bankadó-csökkentési ígéretét. Bár óvatosan kell itthon ezzel bánni, mert például amikor utoljára elmondták, hogy mindenben tartják magukat a Bankszövetséggel kötött megállapodáshoz, és lassan kivezetik a bankadót, pár hétre rá rögvest megszegték a "kőbe vésett" ígéretüket, amikor pénzt akartak még szerezni. Ráadásul idén már valószínűleg nyereségesek lesznek a magyarországi bankok.

A bankadónál még érdemes megjegyezni, hogy tényleg lesz olyan ország, ahol megpróbálják követni a magyar ötleteket, és durva különadókra építenék fel a túlígért költségvetést. Ez, talán kevésbé meglepő módon a Kaczyński-féle új Lengyelország lesz.

Korántsem atombiztos

Indul egy újabb uniós vizsgálat a paksi bővítés miatt, mert nem egyértelmű, hogy nincs-e tiltott állami támogatás a projektben. Azt próbálják megnézni, hogy egy magánberuházó is belevágna-e ilyen feltételekkel az egészbe, szóval, hogy megérné-e az egész az állami pénzek nélkül.

Lázár János erről mást gondol, szerinte félő, hogy az EU csak sértődöttségből vizsgálja csak az orosz-magyar gigaprojektet. Egyébként a németek valószínűleg nem bánnák, ha végül építkeznénk, nekik is óriási üzlet lenne Paks2. Pontosabban a Siemens szállítaná a turbinákat, egymilliárd euró értékben.

Szintén energiaügyi fejlemény, hogy Hernádi Zsolt Mol-vezér lekerült az Interpol körözési listájáról. Miközben az INA-perben érintett Ivo Sanadert, a volt horvát miniszterelnököt is kiengedték négy év vizsgálati fogság után a börtönből. 

És még hét hír rövidebben a hétről:

  • Egyre komolyabb gondokat okoz a Kínából áradó hamisított méz
  • Elmarad a cigiapokalipszis, megegyeztek a nagy gyártók többek közt Lázár ismerősével, aki a nagykerjogokat megkapta.
  • Csinált valamit a Kehi: lekapcsoltak egy román oligarchának kedvező magyar állami cégvezért.
  • Nehéz most hirtelen visszacsinálni a korábban Simicskáéknak adott kedvezményeket, de próbálkozik a kormány
  • A német gazdaságnak egy váratlan ösztönzőcsomaggal ér majd fel a menekültek befogadása
  • Még régiós szinten is iszonyatosan félünk attól, hogy mi lesz, ha elveszítjük a munkánkat, miközben a munkahelyi stressz is elég nagynak tűnik Magyarországon
  • Görögországban a munkanélküliség miatt egyes helyeken már hatszáz forintért lehet szexet venni