Matolcsyék tényleg megvennék a Bálnát

2015.11.30. 10:23

Tényleg megvenné a Magyar Nemzeti Bank a Duna-parti Bálnát, ahol pénztörténeti múzeumot és látogatóközpontot alakítanának ki, és ide tennék az MNB Corvinus Egyetemen kialakított doktori iskoláját is – közölte az MNB.

A jegybank közleménye megerősítette a Népszabadság értesülését, hogy már tárgyalnak a Bálna tulajdonosával, a budapesti önkormányzattal. A jelenleg eléggé kihasználatlan elit plázát Matolcsy Györgyék három dologra használnák föl:

  1. Kialakítanának egy interaktív oktatási és pénzügyi centrumot, ahol a látogatók közérthetően tanulhatnának a pénzről, mint ahogy tehetik ezt például a kanadai, a német vagy az angol jegybank hasonló központjában.
  2. Lenne itt még egy pénztörténeti múzeum, ahol az MNB tulajdonában lévő érme- és pénzgyűjteményt állítanák ki.
  3. És itt tanulhatnak majd azok a hallgatók, akik a Budapesti Corvinus Egyetem és az MNB közösen indított PhD-programjára jelentkeznek.

Hogy mennyibe kerülne az üzlet az MNB-nek, azt egyelőre nem tudni, a jegybank azt ígéri, hogy ha sikeresen lezajlanak a tárgyalások a fővárossal, akkor tájékoztatnak majd.

A 2013 novemberében megnyílt, a Közraktárakra épített Bálna kereskedelmi és kulturális központ volt már fideszes bulihelyszín és NASA-központ is, de az eredeti funkcióját egyelőre nem nagyon tölti be, idén májusig csak az üzletek 70 százalékát sikerült kiadni. A fővárosnak egyelőre vesztesége van a helyen, mert az üzemeltetési költség nagyjából 400 millió forint, a bevétel pedig tavaly csak 388 millió volt.