Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Rábólintott az orosz kormány, nagyon megbüntetik Törökországot

2015.12.01. 18:56

Az orosz kormány jóváhagyta az importtilalom alá eső, Törökországból származó mezőgazdasági termékeket, nyersanyagokat és élelmiszereket tartalmazó listát. Az orosz kormány azért vezet be büntetőintézkedéseket Törökország ellen, mert a török légierő november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében.

A kedden megjelent kormányrendelet értelmében a gyümölcsök és zöldségek (paradicsom, hagyma, karfiol, brokkoli, uborka, citrusfélék, alma, szőlő, körte, sárgabarack, őszibarack, szilva és eper) mellett január 1-jétől nem lehet Törökországból kereskedelmi mennyiségben szárnyasféléket, sót és frissen vágott szegfűt sem behozni Oroszországba.

Moszkva emellett felfüggeszti:

  • a kereskedelmi és gazdasági együttműködés elősegítésére létrehozott orosz-török kormányközi bizottság munkáját
  • a szolgáltatások szabadkereskedelméről és a befektetésekről szóló kétoldalú megállapodás előkészítését
  • a kereskedelmi-gazdasági, tudományos-technikai és kulturális együttműködést szabályozó, 2016 és 2020 közötti időszakot felölelő programot
  • valamint a közös befektetési alap létrehozásáról szóló projekt megvalósítását.

Korlátozzák török vállalatok oroszországi tevékenységét, valamint török munkavállalók alkalmazását orosz cégekben is. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztériumnak december 10-ig kell meghatároznia, hogy mely cégekre és állásokra vonatkozik ez a megszorítás.

A kormány január 1-től visszaállítja a vízumkötelezettséget a török állampolgárok számára, emellett azonnali hatállyal súlyosan korlátozza a Törökországba irányuló turizmust. Egyebek között december 1-től nem engedélyezi charterjáratok üzemeltetését Törökország és Oroszország között, az orosz utazási irodáknak pedig megtiltja törökországi utak értékesítését orosz állampolgárok számára.

Az egyelőre még mindig nem világos, hogy Oroszország befagyasztja-e a legnagyobb befektetési projekteket, így a Török Áramlat gázvezeték és az Akkuyu atomerőmű megépítését célzó terveket, amivel már önnön gazdasági érdekeit is veszélyeztetné. A Gazprom orosz gázipari vállalat névtelenül nyilatkozó vezetői azonban a Reuters hírügynökségnek elismerték, arra számítanak, hogy befagyasztják a Török Áramlat projektjét is. Arról, hogy a megromlott viszony milyen károkat okozhat a két ország gazdaságának, ebben a cikkünkben írtunk.

15%
4290 Ft
3647 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft