Megnézték, mire ment el a pénzünk tavaly

2015.12.02. 07:04

Többet költöttünk tavaly, mint az előtte lévő évben: 2014-ben 4,4 százalékkal volt magasabb a fogyasztás, egy magyar átlagosan 908 ezer forintot költött el egy év alatt. Ez már megközelíti a 2008-as válság kirobbanásakor mért szintet - többek között ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal életszínvonaláról szóló tanulmányának fogyasztásról szóló részéből. (A tanulmány többi részét ebben a cikkben foglaltuk össze).

  • Az emberek a legtöbbet ételre és alkoholmentes italokra költöttek, éves szinten egy főre lebontva átlagosan 210 ezer forintot.
  • Lakásfenntartásra és rezsire fejenként 209 ezer forintot fizettek ki
  • Közlekedésre 114 ezer forintot.

Ez volt az a három tétel, amire a legtöbb pénzünk ment el tavaly.

Nem túl meglepő módon sokkal többet költenek a gazdagok, mint a szegények: 2013-ban a legfelső jövedelmi ötödben élők 3,1-szer annyi pénzt adtak ki különböző dolgokra, mint a legalsó ötödben, 2014-ben ez az érték 3,4-ra változott.

Az élelmiszerre és lakásfenntartásra költött pénz arányaiban kevesebb volt, mint korábban, az összes kiadásból 1,5 százalékponttal kevesebb ment erre.

Minél szegényebb egy háztartás, a jövedelméhez viszonyítva annál többet költ élelmiszerre és lakásfenntartásra. Amíg a szegényebbek a jövedelmük nagyjából 55 százalékát költötték ennivalóra és rezsire, addig ez a gazdagabbaknál csak a költségek 40 százalékát tette ki.