Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Hogy jöhet ugyanaz a gyümölcs három országból egyszerre?

2015.12.02. 08:59

Nem sikerült kibújnia az ellenőrzés alól annak a szabolcsi zöldség-gyümölcs nagykereskedőnek, amelyik az ellenőrzéstől tartva, távol maradt a nagybani piactól. A telephelyére érkező hatóságok több tonna igazolatlan eredetű árut, több milliós pénzkészlet-eltérést és az EKÁER-szám hiányát tárták fel.

A hatóságok kiderítették, hogy az egyik legnagyobb zöldség-gyümölcs nagykereskedő a november közepi razzia napján nem települt ki a nagybani piacra, hanem saját telephelyén értékesített már a kora hajnali óráktól. Amikor a telephelyére érkeztek, 300 négyzetméteres raktárában éppen kiskereskedőket szolgáltak ki.

Az árukészlet ellenőrzésekor minőségi és jelölési problémákat is találtak, egyes termékek származási helyeként három országot is megjelöltek ugyanazon a csomagoláson. Végül 20 tonna, 5,2 millió forint értékű zöldséget és gyümölcsöt vontak ki a forgalomból az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.

A kasszában lévő pénzkészlet több millió forinttal tért el a nyilvántartott értékesítéstől, a kft., az alkalmazottak bevallása szerint készletnyilvántartást nem vezet, EKÁER számot nem igényel az árukészlet beszerzéséhez és mozgatásához. A gyanús körülmények miatt a NAV informatikai szakemberei adatmentést végeztek, és így került elő egyebek mellett a „nem létező” készlet-nyilvántartás.

A telephelyen egy várakozó lengyel kamiont is találtak több tonna zsákos burgonyával megrakva. A kamionsofőr szerint 6 tonnányi rakományt hozott és mivel sem fuvarlevéllel, sem az áru eredetét igazoló iratokkal nem rendelkezett, a Kormányhivatal minőségellenőrei zár alá vették a szállítmányt, amelyet másnap, bizonytalan eredete miatt kénytelenek voltak megsemmisíteni. A hulladéklerakóban kiderült, hogy valójában a bevallott súly több mint kétszeresét, azaz 12,5 tonna burgonyát rejtett a raktér.

A helyszíni ellenőrzés után újabb fordulatot vett az ügy. A megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei a kft. kamionját a lefoglalt termékekkel megsemmisítésre kísérték volna, az azonban nem követte a felvezető autót. Közben a telephelyen a hatósági zárat feltörték és egy raktárba menekítették a forgalomból kivont termékeket. A zöldségeket és gyümölcsöket végül a hatóság visszapakoltatta a kamionba, amit elkísértek a komposztáló telepre, hatósági zár alá rendelt termék zár alóli kivonásának kísérlete miatt pedig feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

Azt még vizsgálják, hogy a vállalkozás a zöldség-gyümölcs szállítmányokat belföldi beszerzésként tűntette-e fel annak ellenére, hogy a raktárban egyetlen magyar termék sem volt.