Semmi nem lesz túl nagy, hogy elbukjon

2015.12.02. 11:48

A Fed döntése alapján ezután nem lehet majd egyedi hiteleket adni a bajba jutott nagyvállalatoknak az USA-ban, írja a Reuters. A 2008-as pénzügyi válság idején ilyen, közpénzből finanszírozott hitelekkel tartották életben a nagy bankokat. Az új szabály szerint erre a továbbiakban nem lesz lehetőség, a vállalatok csak olyan mentőcsomagért folyamodhatnak, amelyet legalább öt különböző cég meg tud pályázni. 

Ezzel az amerikai kormány hátralép egyet a "too big to fail" koncepciójától, ami szintén a válság környékén vált közhellyé. Azokra a nagy pénzintézetekre alkalmazták, amelyekről feltételezték, hogy bedőlésükkel tovább súlyosbítanák a helyzetet, ezért mindenképpen ki kell őket menteni állami hitelekkel. Ha 2008-ban már érvényben lett volna egy ilyen szabály, akkor több hatalmas cég, köztük az AIG, a Citigroup vagy a JP Morgan is csődbe mehetett volna. Az ekkoriban kisegített bankoknak időközben visszafizették ugyan a hiteleket, de a kockázatot mégiscsak az adófizetők viselték, ezzel pedig többek szerint az állam túllépett a hatáskörén. Ráadásul az sem volt egyértelmű, hogy milyen feltételekkel segítenek egy cégen, a szintén nagy szereplő Lehmann Brotherstől például a Fed megtagadta a hitelt. 

A kongresszus nyomására 2010-ben egyszer már szigorították a hitelnyújtási feltételeket, de a mostani döntés újabb elmozdulás abba az irányba, hogy az állam ne kedvezzen a sokszor felelőtlen cégeknek indokolatlanul. A cégvezetők sokszor éppen azért vállalnak túl kockázatos lépéseket, mert a korábbi tapasztalatok alapján bíznak benne, hogy végszükség esetén úgyis kapnak majd hitelt. A Fed-nél elmondták, a különhitelekkel a pénz­piac rugalmasságát akarták megőrizni, de közben ezek az ügyek állandó morális feszültséget szültek.