Vizsgálódik a paksi szerződések ügyében az Adatvédelmi hivatal

2015.12.02. 12:02

Az Energiaklub januárban titokfelügyeleti eljárást kezdeményezett a paksi szerződések ügyében. Kedden a Hivatal megkezdte a vizsgálatot, írja közleményében az Energiaklub.

2014 decemberében írták alá a Paks II építésére vonatkozó szerződéseket, magyar részről az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt., orosz részről pedig a Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt nevű cég. A három szerződés az új blokkok tervezésének-gyártásának-építésének, az üzemeltetési és karbantartási támogatásnak, illetve az üzemanyag-ellátásnak és a kiégett fűtőelemek kezelésének és tárolásának részleteit rögzítik.

A szerződések nyilvánosságra hozatalát december 16-án levélben kérte az Energiaklub a kormánytól, de adatigénylésünkre azt a választ kapták, hogy a szerződéseket a Miniszterelnökség titoknak minősítette, így nem kerülhetnek nyilvánosságra.

Az ügyben idén januárban az Energiaklub és Keller-Alánt Ákos újságíró a TASZ közreműködésével titokfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Kedden délután Péterfalvi Attila, a Hivatal vezetője tájékoztatta a Az Energiaklubot, hogy elindította a vizsgálatot és megkereste a minősítőt.